”Fiecare Copil Contează”: Echipamente medicale donate maternităţilor pentru salvarea nou-născuţilor prematuri

Două maternităţi din România au fost dotate cu incubatoare pentru nou-născuţii prematuri, în încercarea de a le da o şansă în plus pentru a supravieţui. Acţiunea face parte din proiectul ”Fiecare Copil Contează”, desfăşurat de Organizaţia Salvaţi Copiii, prin intermediul căreia au mai fost derulate campanii de informare şi educare în rândul viitoarelor mame şi la nivelul fiecărei comunităţi.
. (STR / AFP / Getty Images)
Cristina Boiangiu
20.11.2012

Două maternităţi din România au fost dotate cu incubatoare pentru nou-născuţii prematuri, în încercarea de a le da o şansă în plus pentru a supravieţui. Acţiunea face parte din proiectul ”Fiecare Copil Contează”, desfăşurat de Organizaţia Salvaţi Copiii, prin intermediul căreia au mai fost derulate campanii de informare şi educare în rândul viitoarelor mame şi la nivelul fiecărei comunităţi.

“Campania noastră a început în 2011 şi a avut ca primă componentă lucrul în comunităţi, cu femeile gravide. Am organizat o activitate de strângere de fonduri pentru a cumpăra incubatoare la maternităţi şi am reuşit până acum să oferim echipamentele respective în Bucureşti, la Maternitatea Cantacuzino, şi la cea din Adjud. Vom mai dota şi spitalul din Piatra Neamţ în perioada următoare”, a declarat, pentru Epoch Times, Simona Ghenea, coordonator de comunicare la Salvaţi Copiii.

Prin acţiunile desfăşurate în ultimii doi ani, cei de la Salvaţi Copiii au avut ca obiectiv combaterea cauzelor deceselor la nou-născuţi, iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. În comunităţile în care s-a desfăşurat programul în 2011 şi 2012 nu s-au mai înregistrat decese în rândul copiilor cu vârsta mai mică de un an, au declarat cei de la Salvaţi Copiii.

În perioada noiembrie 2010–decembrie 2011, s-a desfăşurat programul-pilot în 16 localităţi defavorizate din mediul rural, din judeţele Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa şi Vrancea, după care a fost extins în alte 10 localităţi.

Programul de educare, informare şi dotare a maternităţilor cu echipamentele necesare a fost pus în practică având în vedere faptul că România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile care ajunge la 9,4 la 1.000 de copii născuţi vii, faţă de media europeană de 4,1. La nivel mondial, un copil moare la fiecare patru secunde, iar în România un copil mai mic de un an decedează la fiecare cinci ore, cauza principală a mortalităţii infantile fiind naşterile premature.

Proiectul „Fiecare copil contează” are ca scop reducerea cu 15% a mortalităţii infantile şi a mortalităţii copiilor sub cinci ani, în perioada 2010-2015, şi face parte din campania mondială Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi a copiilor până la cinci ani.

Studiu: Trei sferturi dintre copii pot fi salvaţi

Bebeluşii decedează, cel mai adesea, dacă se nasc prematur, ceea ce însemnă peste un milion de decese anual, în întreaga lume. Dacă spitalele în care ei se nasc ar fi dotate cu echipamente medicale performante, trei sferturi dintre ei ar putea fi salvaţi , a rezultat din raportul „Born too soon”, realizat de Save the Children Internaţional şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi dat publicităţii pentru a marca Ziua Mondială a Prematurităţii, pe 17 noiembrie.

În raport se arată că, la nivel mondial, în fiecare an se înregistrează 15 milioane de naşteri premature, 85% din acestea având loc între săptămâna a 32 şi a 37 de sarcină. Peste un milion de bebeluşi mor anual din cauza complicaţiilor care apar la naşterea prematură, iar mulţi dintre cei care supravieţuiesc suferă de dizabilităţi, probleme vizuale şi auditive.
Între ţările unde se înregistrează cele mai multe decese se numără Brazilia, SUA, India şi Nigeria, în timp ce în România mor anual, în medie, 1900 de copii mai mici de un an.

„Aproape 40% din copiii născuţi prematur care nu reuşesc să supravieţuiască au avut la naştere tulburări respiratorii şi cardio-vasculare. Mai mult, 22% dintre prematuri se pierd din cauza afecţiunilor materne. Este timpul pentru o implicare maximă în educaţia mamelor, pentru perfecţionarea sistemului şi a actului medical şi nu în ultimul rând, pentru găsirea resurselor financiare care să aducă cât mai multe maternităţi din România la standardele minime necesare îngrijirii acestor copii speciali”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Rata naşterilor premature, un factor de risc major al mortalităţii infantile, este de 9% în România, dublu faţă de alte state europene. Cele mai des întâlnite cauze ale deceselor sunt anomaliile congenitale şi afecţiunile apărute în perioada perinatală (48%), bolile aparatului respirator, cele infecţioase şi parazitare (30%), precum şi accidentele (10%).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor