FIC: Relansarea economiei va fi dificilă în lipsa unei reforme majore care să atragă investiţii

Epoch Times România
07.03.2013

Prioritatea numărul unu a României ar trebui să fie asigurarea unei creşteri economice durabile, care va fi greu de atins în lipsa unei reforme majore şi a unui sistem fiscal stabil, apreciază Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

“FIC consideră că ratele de creştere de 5-6% pe an, de dinaintea crizei, vor fi dificil de atins în absenţa unor reforme majore care să atragă mai multe investiţii şi care să creeze mai multe locuri de muncă. În aceeaşi măsură crede cu tărie într-un viitor mai bun. România are avantaje competitive de care s-ar putea folosi pentru a obţine rate mai mari de creştere care, la rândul lor, ar atrage mai multe investiţii, astfel putând fi creat un cerc virtuos. Din acest motiv credem că prioritatea numărul unu a României ar trebui să fie asigurarea unei creşteri economice durabile”, au arătat reprezentanţii FIC, în cadrul unei mese rotunde pe teme de fiscalitate şi politici fiscale, avându-l ca invitat de onoare pe vice-prim ministru şi ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu.

“Dezvoltarea durabilă este sinonimă cu dezvoltarea unui sector privat puternic, autonom faţă de puterile politice, care să genereze prosperitate în societatea românească şi să dinamizeze inclusiv reformele din sfera sectorului public. Modelul dezvoltării economice sănătoase a României trebuie să fie centrat pe investiţii şi pe valorificarea, în special prin exporturi, a avantajelor competitive pe care România le poate obţine în industrie, energie şi agricultură. În plan fiscal, imperativă este sustenabilitatea finanţelor publice, prin lărgirea bazei de impozitare, în contextul unui pachet de măsuri de reformă a sistemului fiscal şi a sistemului de administrare, control şi colectare a încasărilor bugetare. Pe termen scurt, creşterea colectării şi reducerea evaziunii fiscale sunt imperativele strategiei fiscalbugetare”, a declarat Daniel Chiţoiu, la evenimentul organizat de FIC.

De asemenea, ministrul Finanţelor consideră că, în planul strategiei fiscal-bugetare, schimbările trebuie să înceapă cu o nouă abordare a relaţiei dintre stat şi contribuabil, ceea ce va însemna regândierea şi reproiectarea întregului sistem fiscal.

În acelaşi timp, reprezentanţii FIC şi-au exprimat deschiderea de a contribui cu expertiză profesională la realizarea acestui obiectiv.

“Elementele necesare unei asemenea politici fiscale sunt elaborarea unei strategii fiscale coerente pe termen mediu şi lung cu măsuri de relansare a economiei care să aibă ca scop atât cresterea veniturilor la bugetul de stat, cât si sprijinirea, respectiv susţinerea mediului de afaceri, şi o mai bună transparenţă decizională coroborată cu menţinerea şi dezvoltarea parteneriatului dintre autorităţi şi contribuabil, în special printr-un dialog permanent şi real cu mediul privat “, a declarat Şerban Toader, Preşedinte al Grupului de Fiscalitate al FIC.

“FIC consideră că un sistem fiscal stabil este fundamental pentru atragerea de investiţii în România. În acest sens este nevoie de un cadru legislativ şi decizional transparent, prin intermediul căruia toate măsurile legislative noi să fie mai întâi analizate din punct de vedere al impactului economic, prin consultarea şi angrenarea mediului de afaceri, pentru a putea atinge soluţii echilibrate”, a precizat, la rândul său, Daniel Anghel, Co-preşedinte al Grupului de Fiscalitate al FIC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor