Fermierii îşi vor primi până miercuri subvenţiile pentru animale, promite ministrul Agriculturii

Ministrul Agriculturii declară, pe fundalul grevei foamei declanşată de câţiva fermieri, că plata subvenţiilor pentru crescătorii de animale va fi făcută până miercuri.
Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale.
Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Toţi fermierii ar trebui să-şi primească ajutoarele pentru animale până miercuri, dacă nu se înregistrează erori sau probleme pe partea de control, a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, în contextul în care un grup de agricultori au declanşat greva foamei în faţa Guvernului, nemulţumiţi că nu şi-au primit subvenţiile.

Am vorbit cu fiecare judeţ în parte şi am cerut să dea o estimare care variază începând de azi până miercuri (24 august 2016 n.r.). Practic, până miercuri toţi fermierii cu ajutoare pentru animale, fie că este pe Ajutorul Naţional Tranzitoriu (ANT) sau Sprijin Cuplat în Zootehnie (SCZ) ar trebui să-şi primească banii, dacă nu înregistrează erori sau probleme la control. Vor rămâne în jur de 10% din dosare, cei cu erori şi probleme, iar unii probabil vor fi respinşi de la plată. Avem şi cazuri de genul acesta pentru că nu au îndeplinit condiţiile şi li se va respinge plata", a declarat Irimescu.

Ministrul a mai precizat că angajamentul APIA privind finalizarea plăţilor în zootehnie până pe 15 august nu a putut fi respectat din cauza unor probleme de soft.

"În zilele de 11 şi 12 august, când s-a introdus de fapt aplicaţia pentru taurine de carne, s-a blocat totul. Două zile a fost practic blocat complet sistemul. Sunt erori care apar şi nu pot fi controlate rapid nici de dezvoltatorul softului", a explicat Irimescu.

Irimescu a mai declarat că din cei 265.000 de fermieri eligibili pe ANT au fost autorizaţi 229.000 de fermieri şi au primit banii până joi, 18 august, 227.000, ceea ce înseamnă că mai sunt în jur de 36.000 de fermieri care ar trebui să-şi primească subvenţiile.

Referitor la protestul lui Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România intrat şi el în greva foamei în faţa Guvernului, ministrul a precizat că acesta şi-a primit subvenţiile, dar pactizează cu cei care nu şi-au luat banii.

"L-am chemat la minister (joi, 18 august n.r.), dar a refuzat să vină. A zis ca vrea să le dăm banii fermierilor. Dânsul şi-a luat banii, dar pactizează cu cei care nu i-au primit încă. Nu văd justificarea protestului, pentru că mai este un număr destul de redus de beneficiari, iar lucrurile sunt pe făgaşul cel bun. Când au fost cazuri disperate, am încercat să ajut. Am avut un caz, un fermier cu probleme din Moldova, care a avut erori şi atunci am dat dispoziţie să i se dea adeverinţă pentru împrumut la bancă, un avans în baza plăţilor. S-a dus la bancă şi a luat banii pentru că omul avea probleme extrem de grave. Din păcate nu poţi să dai bani până când nu este totul OK", a subliniat Achim Irimescu.

Reamintim că mai mulţi fermieri au intrat joi în greva foamei în faţa Guvernului, nemulţumiţi că nu şi-au încasat subvenţiile de la stat. Oamenii acuză că deşi ministrul Agriculturii a promis plata până la data de 15 august a subvenţiilor pentru animale, în valoare de aproximativ 360 de milioane de euro din fonduri europene, promisiunea nu a fost onorată.

"Am o fermă zootehnică de vaci de lapte, rasa Holstein şi o fermă vegetală de 174 de hectare de teren arabil. Am venit să protestez întrucât nu am primit niciun ban pe anul trecut din subvenţia care ni se cuvenea, deci nici pe vegetal nici pe animale", a declarat pentru Epoch Times dl Colac Constantin, venit tocmai din Româneşti, judeţul Iaşi, pentru a protesta în faţa Guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne