Fermele de familie, stimulate de guvernanţi

Daniel Constantin, ministrul agriculturii, a anunţat un program care să încurajeze şi să susţină apariţia mai multor ferme de familie şi în România.
Pamant arabil (Andrei Popescu/Epoch Times Romania)
Bogdan Costea
09.04.2013

Daniel Constantin, ministrul agriculturii, a anunţat un program care să încurajeze şi să susţină apariţia mai multor ferme de familie şi în România. Ministrul a explicat că în prezent, o familie din mediu rural care deţine cinci vaci ajunge să aibă în gospodărie o producţie zilnică de 100 de litri de lapte, mult peste nevoile membrilor, dar prea puţin pentru a porni o afacere durabilă şi pentru un trai decent. ”Vrem să stimulăm omul, fermierul, să ajungă la 20 de capete. Nu e mult, dar e destul ca familia lui să trăiască totuşi bine”, a declarat Constantin în această seară, la B1 TV, citat de Agrointel.

Ministrul a subliniat că, din păcate, în România nu există clasă de mijloc în ”lumea” fermierilor. Din circa un milion de ferme, 11.000 de firme beneficiază de 50% din fondurile pe agricultură şi se numără printre cele mai mari astfel de afaceri din Europa. ”Astfel avem 800.000 de fermieri care au între 1 şi 5 hectare, în zona de subzistenţă”, a spus Constantin.

Proiectele se vor adresa celor care au nevoie de sprijin pentru a dezvolta o fermă de circa 20 de capete sau, în cazul cultivării de plante, celor care să poată să exploateze 50 de hectare. În următoarele 2-3 luni, potrivit ministrului, vor fi puse la dispoziţia fermierilor proiecte-tip gratuite cu care fermierii români să acceseze rapid fondurile europene necesare. „Vrem să îi ajutăm să acceseze fonduri pentru investiţii. Să ridice un grajd, să achiziţioneze un sistem de muls, o staţie de răcire şi altele”, a arătat reprezentantul PC. El a subliniat că finanţarea va avea o parte care ar trebui să fie acoperită de fermieri. Constantin a dezvăluit că, în acest sens, a avut discuţii cu reprezentanţii băncilor din România care, în baza proiectului de accesare a fondurilor europene, să acorde credite fără alte garanţii, iar agricultorul doar să meargă să semneze pentru partea sa de cofinanţare.

Daniel Constantin a anunţat că proiectul urmează să fie finalizat şi să înceapă în viitorul apropiat, însemnând un sprijin de 50 de milioane de euro pentru a dezvolta circa 1.000 de ferme de familie, urmând ca, dacă proiectul se dovedeşte unul care ia amploare, să fie susţinut pe scară largă în anii următori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor