Fenechiu la Consiliul Transport, Telecomunicaţii şi Energie – TTE

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a lansat, în cadrul Consiliului Transport, Telecomunicaţii şi Energie – TTE, invitaţii de participare la procesul de privatizarea a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” SA către toţi operatorii din ţările prezente la reuniune.
Epoch Times România
11.03.2013

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a lansat, în cadrul Consiliului Transport, Telecomunicaţii şi Energie – TTE, invitaţii de participare la procesul de privatizarea a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” SA către toţi operatorii din ţările prezente la reuniune.

„Profit de această ocazie să vă anunţ că suntem în plin proces de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA şi să invit toţi operatorii din ţările dumneavoastră să participe la acest proces. CFR Marfă are o cotă de piaţă de peste 60% şi deschidere spre Portul Constanţa, respectiv spre Marea Neagră”, a spus Fenechiu, informează Ministerul Transporturilor.

Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” - S.A. este o societate comercială la care Statul român deţine 100 % din capitalul social, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi este, la ora actuală, cel mai mare operator de transport feroviar de marfă din România. CFR Marfă este o societate aflată pe lista întreprinderilor publice monitorizate în cadrul acordului cu Fondul Monetar Internaţional.

Urmare a ultimelor negocieri dintre Guvernul României şi misiunea comună a FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, derulate la începutul anului 2013, au fost stabilite noile condiţii pentru privatizarea CFR MARFĂ S.A. în cadrul unui calendar cu termene ferme, care presupune aprobarea strategiei de privatizare pentru vânzarea unui pachet majoritar de acţiuni din capitalul social al CFR MARFĂ S.A. către un investitor strategic, până la începutul lunii februarie 2013, dar şi semnarea contractului cu ofertantul câştigător până la la sfârşitul lunii mai 2013.

Strategia de privatizare a fost avizată în CSAT, a parcurs toate etapele procesului de transparenţă decizională prevazută de legislaţia în vigoare (fiind dezbătută cu partenerii sociali şi societatea civilă) şi ulterior a fost adoptată de Guvern.

În momentul de faţă în cadrul SNTFM „CFR Marfă” SA a fost implementat managementul privat.
SNTFM CFR Marfă SA dispune de un parc de material rulant alcătuit din 39.000 de vagoane din care 23.000 de vagoane utilizate în mod curent şi 900 de locomotive. Societatea are un număr de aproximativ 9000 de angajaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor