Fenechiu a participat la seminarul în domeniul comercial şi logistic organizat de Ambasada Olandei

Epoch Times România
05.03.2013

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a participat, marţi, la seminarul în domeniul comercial şi logistic organizat de Ambasada Olandei şi Organizaţia European Gateways Platfom, informează reprezentanţii ministerului.

Potrivit sursei citate, în ultimii ani a existat o colaborare intensă între specialiştii români şi cei olandezi în cadrul procesului de elaborare a Strategiei intermodale pentru România, în acest context fiind elaborată şi aprobată prin ordin al ministrului Transporturilor, Strategia de Transport Intermodal din România 2020.

“Gestionarea de către stat a sectorului de transport intermodal trebuie să aibă în vedere principiile pieţei libere, distribuţia competiţională existentă şi situaţia actuală a activităţii în transportul de mărfuri, coordonarea dintre administratorii de infrastructură, operatorii de transport şi autorităţile locale”, a arătat ministrul Transporturilor .

Pentru atingerea acestor ţinte, dar mai ales pentru ca România să îşi ocupe locul care îi revine ca poziţie geo-strategică la nivelul reţelei europene de transport, Ministerul Transporturilor şi-a stabilit obiective clare, precum dezvoltatea infrastructurii rutiere şi feroviare, în special pe coridoarele TEN-T, realizarea unui transfer echilibrat de la modul de transport rutier la modul de transport feroviar, crearea unei platforme integrate de comunicare logistică între mijloacele de transport ale României, dar şi dezvoltarea serviciilor de tip RO-LA şi RO-RO, servicii care impun susţinere financiară, facilităţi fiscale şi reglementări favorabile.

Rolul Ministerului transporturilor, a arătat Relu Fenechiu, trebuie să fie acela de a crea politici publice sustenabile, de a identifica în mod real şi concret necesităţile investiţionale şi de a se îngriji ca aceste investiţii să fie derulate, în special cele din fonduri europene, din creditele bancare deja angajate şi din concesiuni sau parteneriate public – private.

Potrivit sursei citate, este importantă creşterea implicării capitalului privat în domeniul infrastructurii şi a serviciilor de transport, în special finanţarea prin Parteneriat Public-Privat (PPP) şi absorbţia accelerată a fondurilor europene pentru proiectele cuprinse în POS-T 2007-2013, dar şi pregătirea proiectelor şi îmbunătăţirea procedurilor pentru exerciţiul financiar 2014-2020 al UE.

"Spre deosebire de proiectele de infrastructură implementate în sistemul tradiţional, unde statul este principalul responsabil pentru pregătirea proiectelor şi managementul de proiect, în proiectele de tip PPP sectorul privat este încurajat să adauge valoare prin inovaţie, partenerul privat fiind susţinut să îşi utilizeze avantajele competitive pentru a construi soluţia prin care îndeplineşte cerinţele partenerului public în modul cel mai economic cu putinţă”, a adăugat Fenechiu.

În încheiere, Fenechiu şi-a manifestat sprijinul pentru menţinerea colaborării între Portul Constanţa şi cel din Rotterdam în vederea reducerii consumului de resurse naturale, de combustibili, precum şi a perioadei necesare ca peste 30% din suprafaţa statelor est şi sud-est europene să fie aprovizionată din portul Constanţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor