Femeile şi cinema-ul: Cazul Festivalului de Film de la Cannes

În timp ce Festivalul de la Cannes a luat startul pentru următoarele 12 zile, o veche dezbatere iese la iveală: cea privind locul femeilor în cadrul acestei competiţii.
(PASCAL GUYOT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
15.05.2014

În timp ce Festivalul de la Cannes a luat startul pentru următoarele 12 zile, o veche dezbatere iese la iveală: cea privind locul femeilor în cadrul acestei competiţii. Cincisprezece regizoare sunt prezente, în acest an, la toate secţiunile, dintr-un total de 49. Presa internaţională examinează fenomenul, notează Courrier International.

'Actuală lipsă de regizoare aclamate rămâne o ruşine nu doar pentru Hollywood, ci şi pentru filmul de artă şi eseu', îşi exprimă regretul The Irish Times. În acest an, 15 filme din cele 49 prezente la Cannes au fost realizate de femei şi două sunt în competiţia oficială (dintr-un total de 18): cele regizate de Naomi Kawase şi Alice Rohewacher. 'Un total destul de trist', comentează The Irish Times, care precizează, în acelaşi timp, că aceasta înseamnă de două ori mai multe ca anul trecut şi în mod evident mai bine ca în 2012, când nu a fost niciunul.

În acest an, Therry Fremaux, delegat general al festivalului, 'a anticipat polemica' şi a anunţat, satisfăcut, această grandioasă cifră: 15. Într-un interviu acordat Indiewire, Melissa Silverstein (scriitoare, fondatoarea blogului 'Women in Hollywood') declară: 'Această cifră este exagerată'. Silverstein aminteşte că, din cele 15 regizoare, cinci au coregizat 'Podurile din Sarajevo', alături de alţi opt regizori.

Din acest punct de vedere, secţiunea 'Un Certain Regard stă mai bine la capitolul diversitate: anul acesta, cinci dintre cele 19 filme selectate sunt regizate de femei, însă anul trecut erau şase asemenea filme', constată experta.

Silverstein acuză festivalul de favoritism: din cei 19 regizori selecţionaţi în acest an, 13 au mai fost nominalizaţi şi la ediţii precedente. 'Aceasta este cultura Cannes-ului, care recompensează iarăşi şi iarăşi anumiţi regizori', a spus ea.

'În alţi termeni, nu s-a schimbat nimic', constată publicaţia The Atlantic, în pofida tentativelor lui Thierry Fremaux şi Gilles Jacob, care prezidează în acest an festivalul pentru ultima dată. Cu toate acestea, revista americană recunoaşte eforturile festivalului şi îşi nuanţează declaraţiile. Astfel, pentru a evita criticile privind 'tratarea femeilor ca obiecte', a fost ales un bărbat - icoana cinema-ului italian, Marcello Mastroiani - pentru afişul festivalului, iar maestrul de ceremonii va fi de asemenea un bărbat, Lambert Wilson. The Atlantic conchide: 'Dacă unii vor să descrie festivalul ca fiind oarecum neschimbat, Fremaux insistă asupra faptului că festivalul a evoluat'. 'Lumea se schimbă şi Cannes-ul trebuie de asemenea să se schimbe', îl citează publicaţia americană pe 'omul-orchestră'.

Acest mesaj a fost reţinut de USA Today: 'Există semne care evocă o ameliorare'. În acest an, juriul competiţiei oficiale este prezidat de o femeie, Jane Campion, singura regizoare care a obţinut un Palme d'Or. De asemenea, juriul prezidat de ea este majoritar feminin: cinci femei şi patru bărbaţi. Nu în ultimul rând, regizoarele Andrea Arnold şi Rebecca Zlotowski prezidează juriile pentru lungmetraj din cadrul Săptămânii Criticii şi ale premiilor Decouverte şi Revelation, din aceeaşi selecţie. 'Femeile sunt sub focurile rampei la Cannes', titrează, prin urmare, USA Today.

Cotidianul britanic Metro publică o lungă analiză privind locul femeilor în industria filmului. 'Lipsa de regizoare de la Cannes atestă o problemă mai generală în industria cinema-ului', subliniază Metro UK. Publicaţia o citează pe Kate Gerova, regizoare artistică a unui festival care celebrează filmele realizate de femei, 'Bird Eye View Film Festival'. 'În Marea Britanie, 92% dintre filme sunt regizate de bărbaţi', subliniază Gerova.

Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în SUA, aminteşte Metro, precizând că doar 6% dintre filmele care au generat cele mai mari încasări au fost regizate de femei. Publicaţia conchide că 'mai sunt încă multe de făcut pentru a schimba ideea Hollywood-ului, conform căreia bărbaţii văd mai multe filme şi că femeile nu sunt interesate de cinema.' 'Din punct de vedere statistic, este fals', subliniază publicaţia britanică, înainte de a o cita pe Melissa Silverstein: 'Oare Hollywood-ul nu este o lume a visului? Nu se doreşte ca şi femeile să aibă posibilitatea să viseze că şi ele pot crea?'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor