Federalizarea Republicii Moldova, apreciat de presa rusă ca 'alternativă' la unirea cu România
alte articole
O mişcare Moldova Federativă a apărut la Chişinău, ai cărei fondatori propun o schemă de federalizare a ţării, scrie Nezavisimaia Gazeta în ediţia de vineri.
Între 'subiecţii federali' ai Republicii Moldova ar trebuie să se numere, conform planului propus, Transnistria la est, Găgăuzia la sud, o regiune cu capitala la Bălţi în nord. Mişcarea pentru federalizarea ţării este percepută de majoritatea populaţiei ca un proiect îndreptat împotriva unirii Republicii Moldova cu România, promovată activ de Alianţa pentru Integrare Europeană, consideră presa moscovită.
'Federaţia poate salva statul moldovenesc de la autodistrugere', afirmă autorii proiectului. Totodată, federalizarea creează premisele unificării cu Transnistria, scrie Nezavisimaia Gazeta. Statul unitar, aşa cum este Republica Moldova potrivit Constituţiei, nu le poate garanta transnistrenilor din est, găgăuzilor şi bulgarilor din sud, precum şi ucrainenilor din nord, că interesele lor vor fi respectate, afirmă publicaţia rusă. Iar această populaţie nu doreşte să treacă în componenţa României şi acolo să se asimileze.
Aceleaşi propuneri au fost avansate şi prin cunoscutul plan Kozak, propus Chişinăului de Kremlin în 2003 şi respins la vremea respectivă de preşedintele de atunci, Vladimir Voronin.
Germania, de asemenea, i-a propus Chişinăului cu doi ani în urmă o structură federativă, ca fundament pentru soluţionarea conflictului transnistrean, după ce cancelarul german Angela Merkel şi fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev au semnat un memorandum vizând Transnistria, aminteşte cotidianul moscovit. Planul prevedea implicarea activă a Germaniei în reglementarea conflictului şi nu excludea, în cazul unei evoluţii pozitive, retragerea trupelor ruse de la Tiraspol. Germanii s-au pus pe treabă şi i-au invitat pe moldoveni ca să le arate că într-o comunitate federativă se poate trăi bine şi în pace. 'Dar ce este bine pentru neamţ, nu este întotdeauna bine şi pentru moldovean', scrie cu sarcasm ziarul rusesc.
Liderul Partidului Liberal, fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu, a afirmat că 'federalizarea este o prostie', iar Constituţia ţării nu o permite. Ideea federalizării este respinsă şi de adepţii unirii cu România.
Astfel, analistul politic Petru Bogatu afirmă că o Moldovă federativă ar deveni o enclavă rusească în regiune, o 'clonă a regimului Putin'. Statul democratic Republica Moldova ar fi distrus, spune analistul, subliniind că materializarea acestei idei ar conduce la 'transnistrizarea' ţării, iar Moscova îşi va spori influenţa asupra întregii ţări prin intermediul Tiraspolului.
Pe de altă parte, ideea federalizării nu este susţinută în întregime nici la Tiraspol. Analistul politic Andrei Safonov spune că, dacă regiunea transnistreană ar fi reunită cu malul drept al Nistrului, va intra automat în sfera de influenţă a Bucureştiului, ceea ce este absolut inadmisibil pentru locuitorii transnistreni, care 'se tem de românizare'.