Donald Trump face apel la "vindecare şi reconciliere" după tulburările de la Capitoliu

Donald Trump (Samira Bouaou/The Epoch Times)
Janita Kan
08.01.2021

Preşedintele Donald Trump a cerut, joi, Americii să îşi vindece rănile şi să aibă credinţă în urma tulburărilor civile care au zguduit Washington DC.

Trump le-a spus americanilor că acum îşi concentrează atenţia asupra asigurării unei „tranziţii line a puterii, ordonată şi fără probleme” către o nouă administraţie care va fi învestită în 20 ianuarie, într-un scurt mesaj video lansat joi seară.

Cu câteva ore mai devreme, Congresul certificase voturile electorale pentru fostul vicepreşedinte Joe Biden într-o sesiune comună încărcată de emoţii.

„Acest moment necesită vindecare şi reconciliere”, a spus Trump. „2020 a fost o perioadă dificilă pentru oamenii noştri, o pandemie ameninţătoare a răsturnat viaţa cetăţenilor noştri, a izolat milioane de oameni în case, a deteriorat economia noastră şi a luat nenumărate vieţi”.

„Înfrângerea acestei pandemii şi reconstruirea celei mai mari economii de pe pământ ne vor impune să lucrăm împreună toţi".

„Va necesita un accent reînnoit dat valorilor civice ale patriotismului, credinţei, carităţii, comunităţii şi familiei. Trebuie să revitalizăm legăturile sacre de dragoste şi loialitate care ne leagă împreună ca o singură familie naţională”.

De asemenea, preşedintele a condamnat actele de violenţă care au intervenit în timpul protestelor care i-au perturbat pe congresmeni în timpul sesiunii lor comune în care numărau voturile Colegiului Electoral.

Şedinţa comună a camerelor a fost suspendată în momentul în care protestatari au pătruns în clădirea Capitoliului miercuri, după mitingul de susţinere organizat de republicani.

„La fel ca toţi americanii, sunt revoltat de violenţă, fărădelege şi haos”, a spus Trump. „Am desfăşurat imediat Garda Naţională şi forţele de ordine federale pentru a securiza clădirea şi a expulza intruşii.”

„America este şi trebuie să fie întotdeauna o naţiune a legii şi ordinii. Manifestanţii care s-au infiltrat în Capitoliu au întinat scaunul democraţiei americane ”.

Trump a avertizat că persoanele care au încălcat legea vor trebui să „plătească”, adăugând că cei care s-au angajat în violenţă şi distrugere „nu reprezintă ţara noastră”.

„Tocmai am trecut prin alegeri intense şi emoţiile sunt mari. Dar acum temperamentele trebuie liniştite şi calmul restabilit”, a afirmat acesta.

Mass-media, parlamentarii, foşti oficiali şi alţi critici au dat vina pe Trump pentru incidentul de miercuri. În ziua respectivă, Donald Trump s-a adresat unei mulţimi în Washington D.C., unde şi-a reiterat acuzaţiile cu privire la nereguli şi fraude electorale şi nemulţumirea faţă de mass-media şi de mai mulţi parlamentari.

În timp ce protestatarii şi-au mutat demonstraţia în Capitoliul SUA, Trump a postat pe Twitter toată după-amiaza, îndemnându-i pe susţinătorii săi să rămână paşnici. El a lansat, de asemenea, un videoclip, care de atunci a fost scos de Twitter, în care îi ruga pe susţinătorii săi „să plece acasă acum”.

Secretarul de presă al Casei Albe, Kayleigh McEnany, a subliniat, într-o declaraţie, miercuri, că preşedintele a autorizat Garda Naţională să asiste situaţia de la Capitoliul SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor