Un republican blochează o propunere a democraţilor din Camera Reprezentanţilor care cerea activarea celui de-al 25-lea amendament pentru înlocuirea lui Trump

Donald Trump, vorbind la mitingul de pe 6 ianuarie în Washington DC (Tasos Katopodis/Getty Images)
Epoch Times România
11.01.2021

Reprezentantul republican Alex Mooney (W.Va.) a blocat luni o iniţiativă a democraţilor americani care încercau să introducă o rezoluţie pentru a solicita vicepreşedintelui Mike Pence să invoce cel de-al 25-lea amendament pentru a-l înlătura pe preşedintele Donald Trump.

Rezoluţia avea nevoie de unanimitate - şi, în plus, iniţiativa era considerată neconstituţională, deoarece cel de-al 25-lea amendament al Constituţiei permite demiterea preşedintelui de către vicepreşedinte pe caz de boală.

Rezoluţia susţinută de democraţi îi solicită lui Mike Pence şi cabinetului să „declare ceea ce este evident pentru o naţiune îngrozită: că preşedintele nu poate îndeplini cu succes atribuţiile şi puterile funcţiei sale”.

Mooney a spus că Pelosi „nu ar trebui să încerce să adopte o rezoluţie de această amploare fără o dezbatere în Camera Reprezentanţilor SUA”, menţionând că „este greşit să fie trimişi acasă membri ai Congresului şi apoi să încerce să adopte fără dezbatere o rezoluţie care va stabili precedente ce ar putea pune în pericol Republica. Camera Reprezentanţilor a SUA nu trebuie să adopte niciodată o rezoluţie care să solicite înlăturarea unui preşedinte ales în mod corespunzător fără audieri, dezbateri sau voturi înregistrate”.

Pence nu a emis un comentariu public cu privire la această chestiune. The Epoch Times a contactat Casa Albă pentru comentarii.

Evoluţia a survenit după ce şefa Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi (D-California), a declarat duminică, 10 ianuarie, că parlamentarii trebuie să „acţioneze urgent” şi a opinat că Trump ar fi un pericol imediat pentru Constituţie.

Măsura a avut loc după ce protestatari au intrat abuziv în clădirea Capitoliului din Washington DC, generând tulburări în cadrul cărora au murit patru persoane. A cincea a decedat la spital. Democraţii susţin că Donald Trump a incitat la violenţă.

Într-o declaraţie dată după blocarea rezoluţiei, Pelosi a afirmat: „Republicanii din Cameră au respins această legislaţie care proteja America, permiţând continuarea actelor de răzvrătire nebuneşti, instabile şi deranjante ale preşedintelui. Complicitatea lor pune în pericol America, ne erodează democraţia şi trebuie să se sfârşească”.

„Camera Reprezentanţilor va folosi în zilele următoare legislaţia Raskin pentru a solicita vicepreşedintelui să activeze al 25-lea amendament pentru a-l înlătura pe preşedinte. Îl mai chemăm pe vicepreşedinte să răspundă în termen de 24 de ore de la aprobare", a spus ea luni.

Tot luni, democraţii din Cameră au introdus un articol de punere sub acuzare şi l-au acuzat pe preşedinte de „incitare la insurecţie”.

Alan Dershowitz, profesor emerit de drept la Harvard, a declarat că democraţii din Cameră nu au practic nicio şansă de reuşită.

„Cazul nu poate fi judecat în Senat. Pentru că Senatul are reguli, iar regulile nu ar permite ca acest caz să fie judecat până, conform liderului majorităţii, la ora 13:00, în 20 ianuarie, la o oră după ce preşedintele Trump părăseşte funcţia”, a menţionat Dershowitz într-un interviu acordat duminică pentru Fox Business.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor