FBI investighează cazuri de spionaj chinez în cele 50 de state americane

Christopher Wray (Getty Images)
Epoch Times România
23.07.2018

Directorul FBI Christopher Wray a dezvăluit miercuri că agenţia pe care o conduce investighează cazuri de spionaj economic chinez în toate cele 50 de state americane, adăugând că China este privită drept “cea mai semnificativă” ameninţare pe termen lung pentru SUA.

Wray, discutând cu NBC la Aspen Ideas Forum în 18 iulie, a afirmat că spionajul chinez “vizează totul, de la seminţele de porumb în [statul american] Iowa până la turbinele eoliene din Massachusetts şi tot ceea ce există între ele”.

Partidul Comunist Chinez (PCC) foloseşte un set de metode de luptă neconvenţionale împotriva Statelor Unite, proiectate să atingă obiectivele războiului fără a fi nevoie de luptele fizice între soldaţi. Setul include metode subversive de a infiltra şi submina instituţiile americane, activităţi de propagandă pentru a modifica percepţia publicului, programe de război economic pentru a fura din economia americană şi altele.

Multe dintre aceste strategii au fost prezentate într-o carte militară chineză publicată în 1999, “Războiul nerestricţionat”. Unele tactici sunt de asemenea inspirate din vechile metode subversive folosite de fosta Uniune Sovietică şi merg chiar mai departe.

Subversiunea este folosită de regimurile comuniste pentru a obţine treptat controlul asupra unei ţări, atacând şi subminând instituţiile care o fac să funcţioneze şi împingând populaţia ţării într-un conflict, cu scopul de a aduce respectiva ţară într-o stare de criză ce permite o intervenţie externă, fie printr-o invazie străină fie printr-o nouă structură politică.

O strategie anexată celor oficiale ale Armatei de Eliberare a Poporului (aflată sub controlul Partidului), este sistemul celor “Trei Războaie”, ce include: războiul psihologic, care urmăreşte să modifice modul în care oamenii interpretează informaţiile, războiul mediatic, ce urmăreşte să controleze informaţiile disponibile şi războiul juridic, care urmăreşte să manipuleze sistemele judiciare internaţionale.

În timp ce tacticile subversive şi de război neconvenţional folosite de Partidul Comunist Chinez ies la iveală, imaginea de ansamblu încă nu este pe deplin relevată, potrivit lui Casey Fleming, director general al BlackOps Partners Corp., o companie ce oferă servicii de consultanţă în domeniul cibernetic şi al strategiei globale a informaţiilor.

“Majoritatea liderilor şi congresmanilor de rang înalt nu sunt conştienţi de amploarea spionajului şi vasta infiltrare desfăşurate de guvernul chinez în toate sectoarele în ultimele două decenii”, a precizat Fleming.

“O parte a strategiei regimului chinez este să născească parteneriate în timp ce goleşte economia americană de inovaţii, secrete comerciale şi proprietate intelectuală din fiecare sector: al afacerilor, militar, guvernamental, academic şi chiar think tank-uri şi firme de avocatură”.

În opinia lui Fleming, pe măsură ce sunt investigate cazuri de spionaj chinez în SUA, acestea trebuie înţelese în contextul mai larg al strategiilor Partidului Comunist Chinez.

“Spionajul extins chinez vizează o strategie mai amplă, având scopul de a submina SUA ideologic şi, în cele din urmă, de a pune stăpânire pe SUA atât financiar, cât şi militar, prin furtul constant al proprietăţii intelectuale sub masca dezminţirii plauzibile”, a adăugat el.

În comentariile făcute în Aspen, Wray a explicat pe scurt acest concept, susţinând că China “încearcă să se plaseze în poziţia de unică superputere dominantă” şi “să înlocuiască SUA în această privinţă”.

“Cred că din perspectiva contrainformaţiilor, China reprezintă în multe moduri cel mai amplu, cel mai provocator şi mai semnificativ pericol cu care ne confruntăm”, a declarat Wray.

“Cred că mărimea pericolului, omniprezenţa acestuia şi importanţa sa nu pot fi subestimate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor