Fantomele trecutului. CNSAS va cere dosarul lui Călin Georgescu de la Paşapoarte
Arhivele fostului departament de paşapoarte ar putea rezerva surprize înainte de alegerile prezidenţiale, scrie publicaţia maghiară Masol.ro. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) va cere Direcţiei de Paşapoarte din Ministerul de Interne dosarele pentru viitorii candidaţi la alegerile prezidenţiale, a anunţat Laszlo Csendes, membru al colegiului CNSAS, într-un interviu pentru publicaţia citată.
„Candidaţii la preşedinţie vor fi verificaţi din oficiu, iar dovada trecutului lor va fi publicată pe site-ul CNSAS. Procedura este că, după ce am analizat documentele care ne-au fost deja predate, trimitem o transcriere foştilor proprietari ai arhivelor şi le cerem să ne predea documentele pe care le mai au despre persoana care a fost verificată. Dacă primim un răspuns că nu au niciun document despre persoana respectivă, atunci povestea se încheie”, a declarat Laszlo Csendes.
Măsura îl va viza şi pe Călin Georgescu, candidatul la Cotroceni despre care liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că a avut legături cu reţeaua spionului comunist Mihai Caraman, singurul spion român decorat de KGB.
Iniţiativa CNSAS vine după ce disidentul anticomunist Gabriel Andreescu a solicitat, în calitate de cercetător, acces la dosarul lui Georgescu de dinainte de 1989, dar CNSAS i-a spus că nu are niciun document în posesia sa.
Ulterior articolului publicat de Andreescu pe acest subiect, fostul şef al departamentului de investigaţii din cadrul CNSAS Răzvan Popa a atras atenţia că există o serie de explicaţii pentru care Serviciile nu au transmis institutiei nicio informaţie despre Călin Georgescu din care să reiasă că acesta a lucrat cu fosta Securitate ceauşistă. Popa a punctat, printre altele, că e posibil ca Georgescu să fi minţit atunci când a afirmat că după terminarea facultăţii a avut misiuni în Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii - lucru extrem de puţin probabil să se întâmple dacă nu era securist sau colaborator al securităţii - şi a sugerat să se ceară informaţii de la Direcţia Generală de Paşapoarte a MAI. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi citi aici. Se pare că ideea lui Răzvan Popa a avut ecouri la vârful CNSAS.
Publicaţia maghiară mai reaminteşte că, într-un interviu recent, Mihai Răzvan Ungureanu, fost director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi fost ministru de Externe, a relatat că atunci când a decis să recheme diplomaţii care au colaborat cu fosta Securitate, când a fost numit la conducerea ministerului, Călin Georgescu a părăsit ministerul, posibil pentru a scăpa de eventuale verificări.
Masol.ro mai aminteşte că o copie scanată a angajamentului fostului lider liberal Mircea Ionescu-Quintus a fost găsită la mai bine de două decenii după schimbarea regimului, când nu mai avea nicio funcţie oficială. Dosarul lui Traian Băsescu, de exemplu, nu a fost găsit niciodată. Dovezile că fostul şef de stat a colaborat cu poliţia politică au fost strânse din dosare ale unor terţi.
Publicaţia maghiară mai punctează că Georgescu este înconjurat de o serie de foşti securişti şi rezervişti din armată şi servicii.