'Familia' Ianukovici, un clan puternic, ce a pus stăpânire pe Ucraina

'Familia' preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici este un puternic clan politico-financiar care s-a impus în Ucraina, zguduind lumea afacerilor şi ridicând întrebări despre corupţia endemică din această fostă republică sovietică
Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici. (PIERRE VERDY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.10.2012

'Familia' preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici este un puternic clan politico-financiar care s-a impus în Ucraina, zguduind lumea afacerilor şi ridicând întrebări despre corupţia endemică din această fostă republică sovietică.

Câştigător al alegerilor prezidenţiale din luna februarie 2010 în faţa fostului premier Iulia Timoşenko, Ianukovici a beneficiat de sprijinul mai multor grupuri influente conduse de 'oligarhi' locali. De atunci, un nou clan a apărut în Ucraina, eclipsându-le pe celelalte.

'Acest grup a devenit cel mai puternic, concentrând o mare putere politică şi economică', declară Kyrylo Savin, director al biroului Fundaţiei Heinrich Boel în Ucraina, împărtăşind astfel opinia multor experţi şi oameni politici, cu câteva zile înaintea legislativelor de duminică.

În afară de şeful statului, fiul său Aleksandr este considerată figură centrală a clanului. Mai multe persoane prezentate ca apropiaţi lor au fost numite de la sfârşitul anului 2010 în posturi-cheie în guvern şi în conducerea statului.

Totul a început la finele lui 2010, odată cu numirea surpriză ca guvernator al Băncii Centrale a lui Serghei Arbuzov, un bancher de 34 de ani, necunoscut marelui public, supranumit de presa de la Kiev drept 'managerul financiar' al clanului.

Au urmat numirile lui Aleksandr Klimenko drept şef al administraţiei fiscale, a lui Vitali Zaharcenko la conducerea Ministerului de Interne, la Finanţe a lui Iuri Kolobov, toţi făcând parte din 'Familie', de fapt o tendinţă mafiotă denunţată de organizaţia americană Freedom House.

Stomatolog de meserie, Aleksandr Ianukovici, 39 de ani, a debutat anul trecut printre cei 100 cei mai bogaţi oameni din Ucraina, cu o avere estimată la o sută de milioane de euro, conform unui clasament al revistei independente Korrespondent. Accederea tatălui său la putere i-au impulsionat afacerile. Veniturile companiei sale de construcţii BTP Maco au crescut cu 50% în 2011, conform media ucrainene, iar activele Băncii sale de Dezvoltare din Ucraina (VBR) au crescut de zece ori în perioada martie 2010 şi iulie 2012.

Aleksandr Ianukovici, care până în prezent nu a vorbit presei, a asigurat în luna mai într-o declaraţie scrisă că succesul său se datorează 'muncii minuţioase' şi că tatăl său nu are nicio legătură, dar afirmaţiile sale au fost prea puţin convingătoare.

'Astfel de salturi sunt imposibile fără o intervenţie administrativă, fără corupţie', subliniază expertul Savin, în timp ce ediţia ucraineană a revistei Forbes scrie că domeniul extracţiei de cărbune constituie 'principala sursă de bogăţie' a acestuia. Numai în 2012, circa 20 de grupuri private având legături cu fiul preşedintelui au câştigat peste 600 milioane de euro din licitaţii organizate de companiile de stat din domeniul huilei.

Clanul aflat la putere în Ucraina este acuzat de atacuri tip racket împotiva întreprinderilor profitabile.'Dacă cineva deţine 100% din acţiuni la o întreprindere, i se va spune: 'Vei continua să activezi dacă vei ceda 40% din acestea!'', susţine deputatul Ostap Semerak. Tema este însă într-atât de sensibilă, încât mulţi oameni de afaceri şi politicieni de la Kiev s-au ferit să o abordeze, în discuţia cu reporterul AFP.

'A devenit un sistem caracterizat prin canibalism. Nimeni nu mai este la adăpost de 'Familia Ianukovici' în Ucraina, relevă pe blogul său Andrew Wilson, de la Centrul de analiză a Consiliul European pentru Relaţii Externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor