Facebook pierde aproximativ 40 miliarde USD din cauza scandalului legat de protecţia datelor

(Getty Images)

Facebook se confruntă cu riscuri financiare mari datorită noului set de norme UE privind protecţia datelor care va intra în vigoare în luna mai, după ce cu câteva zile în urmă s-a dezvăluit faptul că o controversată firmă de consultanţă politică a obţinut în mod necorespunzător datele personale ale unui număr de aproximativ 50 milioane utilizatori de Facebook.

Experţi în domeniul vieţii private au afirmat că dezvăluirea faptului că un cercetător a vândut firmei de consultanţă Cambridge Analytica date colectate de pe Facebook prin intermediul unui chestionar personal reprezintă un prim exemplu al tipului de practici pe care noul Regulament General privind Protecţia Datelor (RGPD) ar trebui să le prevină sau să le pedepsească.

Pericolul cu care se confruntă Facebook are două variante: dacă respectă aceste reguli, gigantul american va permite utilizatorilor europeni să opteze pentru renunţarea la anunţurile online (ads-uri) care au făcut din Facebook o maşină de bani; încălcarea regulilor ar putea supune compania din California la amenzi de până la 4% din veniturile sale anuale.

Dacă incidentul cu firma Cambridge Analytica ar fi avut loc după 25 mai, când RGPD devine lege, “Facebook ar fi fost amendată cu 4% din veniturile sale globale”, a declarat austriacul Max Schrems, un critic al Facebook şi promotor al politicii de confidenţialitate. Din cauza faptului că o companie britanică a fost implicată în scandal şi cel puţin o parte dintre persoanele ale căror date utilizate în mod necorespunzător au fost aproape sigur europeni, RGPD ar fi fost aplicat.

Acţiunile Facebook au scăzut luni cu 7%, aceasta fiind cea mai mare pierdere a companiei începând cu 2014, anihilând aproximativ 40 miliarde de dolari din valoarea firmei înfiinţate în 2004 de Mark Zuckerberg.

Schrems a atras atenţia în 2011 asupra faptului că este foarte uşor ca unele aplicaţii să colecteze date de la utilizatorii Facebook. Compania a afirmat că şi-a înăsprit controlul asupra unor astfel de practici de când a descoperit abuzurile comise de Cambridge Analytica în 2015.

“Facebook a pierdut controlul asupra datelor şi nu a monitorizat ce făceau părţile terţe”, a afirmat Scott Vernick, partener şi expert în politică de confidenţialitate şi protecţia datelor la firma de avocatură Fox Rothschild din Philadelphia, SUA.

Facebook a susţinut că şi-a schimbat politica în 2014 pentru “a furniza mai puţine date, în special privind persoanele din lista de friends”, a afirmat vicepreşedintele Andrew Bosworth într-un anunţ postat luni.

Scandalul vizând Cambridge Analytica a declanşat un răspuns furios din partea politicienilor de pe ambele părţi ale Atlanticului.

Reglementările europene severe se află în contradicţie cu absenţa unui regulament privind protejarea vieţii private în SUA şi multe alte ţări, lucru care ar putea însemna că Facebook va începe să arate mult mai diferit de la o ţară la alta.

De exemplu, gigantul în social media a publicat în 2017 noi funcţii privind inteligenţa artificială care detectează când un utilizator este pe cale să se sinucidă sau când cineva încarcă pe Internet o fotogrfie cu chipul lor.

Compania nu a făcut acele funcţii disponibile în Europa şi nu a specificat motivul. Dar s-ar putea ca reglamentările mai stricte precum RGPD să fi fost un factor.

O altă provocare pentru reţelele sociale sunt prevederile RGPD privind modul în care companiile trebuie să obţină permisiuni. Potrivit regulamentului, cererile privind obţinerea consimţământului trebuie să fie prezentate “într-o formă inteligibilă şi uşor accesibilă, folosindu-se un limbaj clar şi simplu”.