Facebook îşi schimbă numele, va construi un univers virtual
alte articole
Publicaţia The Verge susţine că gigantul social media Facebook intenţionează să-şi schimbe numele săptămâna viitoare, pentru a reflecta noile obiective ale firmei - care se va concentra pe construirea unui "metavers" - termen inventat iniţial de romancierul SF Neal Stephenson pentru a descrie o lume virtuală în care oamenii scapă dintr-o lume distopică, reală.
Viitoarea schimbare a numelui, despre care CEO-ul Mark Zuckerberg intenţionează să vorbească la conferinţa anuală Connect a companiei din 28 octombrie, dar care ar putea fi dezvăluită mai devreme, va semnala ambiţia gigantului tehnologic de a fi cunoscut mai mult decât pentru platforma sa social media şi toate relele care implică.
Rebranding-ul ar poziţiona, probabil, aplicaţia Facebook ca unul dintre multele produse ale unei companii-mamă care supraveghează grupuri precum Instagram, WhatsApp, Oculus etc.
Un purtător de cuvânt al Facebook a refuzat să comenteze această ştire.
Facebook are deja peste 10.000 de angajaţi care construiesc hardware pentru consumatori, cum ar fi ochelarii AR, despre care Zuckerberg crede că vor fi în cele din urmă la fel de omniprezenţi ca smartphone-urile. În iulie, el a declarat pentru The Verge că, în următorii câţiva ani, „vom trece efectiv de la oameni care ne consideră în primul rând o companie de social media, la o companie metavers”.
Schimbarea ar putea, de asemenea, servi pentru a separa opera futuristă asupra căreia se concentrează Zuckerberg de auditul intens la care Facebook este supus în prezent, pentru modul în care operează platforma sa socială astăzi.
Recent, un fost angajat transformat în avertizor, Frances Haugen, a înfierat Facebook dezvăluind o mulţime de documente interne şi a depus mărturie înaintea Congresului, spunând că gigantul hi-tech pune profitul deasupra sănătăţii utilizatorilor - în special a copiilor, prin platforma Instagram - şi cerând mai multă cenzură din partea platformei sociale.
Prinsă în războiul din culise între democraţi şi republicani, care a avut loc pe întregul mandat al lui Donald Trump între 2016 şi 2020, Facebook şi Mark Zuckerberg au fost în mod constant ţinta cererilor de cenzură a "ştirilor false" care se transmit pe platforma socială. La presiunea Congresului SUA, Facebook a început să cenzureze activ informaţii transmise online, angajând companii numite "verificatori de fapte" care să stabilească care ştiri sunt false.
Autorităţile de reglementare antitrust din SUA şi din alte zone încearcă să distrugă compania, iar încrederea publicului în modul în care Facebook face afaceri este în scădere.
Facebook nu este prima companie de tehnologie cunoscută care şi-a schimbat numele firmei pe măsură ce ambiţiile sale se extind. În 2015, Google s-a reorganizat în întregime sub un holding numit Alphabet, parţial pentru a semnala că nu mai este doar un motor de căutare, ci un conglomerat întins cu companii care produc maşini fără şofer, tehnologie din domeniul medical şi chiar roboţi cu aplicaţii dintre cele mai diverse.
Noua denumire a companiei Facebook este un secret bine păzit în interiorul zidurilor sale şi nu este cunoscut pe scară largă nici chiar în rândul conducerii sale de vârf.
Dincolo de comentariile lui Zuckerberg, Facebook a pus constant bazele pentru o mai mare concentrare pe următoarea generaţie de tehnologie. Vara trecută a înfiinţat o echipă dedicată conceptului de metavers. Mai recent, a anunţat că şeful AR şi VR - realităţii augmentate şi virtuale - Andrew Bosworth va fi promovat în funcţia de director tehnologic. Şi doar acum câteva zile, Facebook a anunţat planurile de a angaja încă 10.000 de persoane, pentru a lucra la metavers în Europa.
Metaversul „va fi o preocupare majoră şi cred că va fi doar o parte importantă a evoluţiei internetului după era internetului mobil”, a declarat Zuckerberg pentru The Verge.