Explozie de gaz în China blochează 20 de mineri sub pământ
alte articole
Echipe de salvare lucrează în mod continuu pentru a găsi minerii blocaţi şi trupurile celor care au murit în explozia petrecută luni la mina privată Jinshangou din oraşul Laisu, regiunea Chongqing.
“Încă lucrăm pentru a ajunge la cei 20 de mineri dispăruţi şi vom depune toate eforturile cât timp există o rază de speranţă”, a declarat conducerea oraşului Chongqing. Doi mineri au reuşit să supravieţuiască.
Numărul morţilor în urma accidentului a ajuns la 13.
Autorităţile de stat au ordonat investigarea exploziei, adăugând că cei responsabili vor fi aspru pedepsiţi.
Dezastrul din Tianjin
Accidentele industriale sunt răspândite în China, unde standardele şi reglementările privind siguranţa sunt plasate pe locul doi, după dezvoltare şi corupţie.
În 24 octombrie, în districtul Xinmin, provincia nord-vestică chineză Shaanxi, a avut loc o explozie puternică într-o clădire care producea şi depozita ilegal explozibili. Incidentul a provocat cel puţin 14 morţi şi peste 150 de răniţi.
La începutul lunii noiembrie 2015, cel puţin 21 de oameni au fost ucişi după izbucnirea unui incendiu la o mină de cărbuni în provincia nord-estică Heilongjiang. Mina era deţinută de Heilongjiang Longmay Mining Holding Group şi în ea lucrau 38 de persoane. Cauza accidentului nu a fost stabilită, dar unele rapoarte au susţinut că incendiul a izbucnit după ce a luat foc o curea.
În 12 august 2015, două explozii puternice au devastat un depozit de substanţe chimice în oraşul-port Tianjin, ucigând peste 160 de oameni. Teoria că exploziile din Tianjin au fost oarecum deliberate a fost circulată intens de mass media chineză din străinătate, la scurt timp după incident.
Un website de ştiri asociat cu Boxun şi administrat din Carolina de Nord a citat o sursă exclusivă când a raportat că “explozia [din Tianjin] a fost declanşată de un vehicul încărcat cu explozibili ... camionul a fost parcat cu atenţie lângă depozit, în locaţia cea mai apropiată de materialele inflamabile. Oamenii au plecat rapid şi după aproximativ 15 minute a avut loc explozia, care a declanşat un lanţ de alte explozii.”
Mai multe articole publicate de Boxun şi alte ziare din Hong Kong au făcut o asociere între explozii şi fostul preşedinte chinez Jiang Zemin care, de altfel, a fost “plasat sub control”, ceea ce înseamnă că libertatea sa de mişcare a fost sever restricţionată.
Imediat după explozia din Tianjin, surse ale Epoch Times poziţionate la vârful Partidului Comunist Chinez afirmau că exploziile fuseseră organizate de facţiunea numită banda din Shanghai, grupată în jurul fostului preşedinte Jiang Zemin. Acesta a fost pus sub semi-arest la domiciliu, după ce timp de ani de zile a condus o reţea mafiotă care cuprinsese armata, sistemul judiciar, Ministerul Securităţii, sistemul penitenciar şi departamente ale poliţiei militare.