Experţii suedezi au oferit recomandări privind dezvoltarea sectorului IT în Moldova

.
. (WILLIAM WEST / AFP / Getty Images)

Experţii suedezi au prezentat o serie de recomandări ce vizează dezvoltarea pieţei digitale, sporirea încrederii populaţiei în Internet, dezvoltarea accesului la Internet rapid şi ultrarapid, îmbunătăţirea competenţelor digitale ale utilizatorilor. Surse din cadrul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, au relatat că oaspeţii suedezi, în frunte cu Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, E.S. Ingrid Tersman, au apreciat înalt proiectul Strategiei Moldova Digitală 2020, precizând că acesta vine să asigure condiţiile necesare pentru edificarea în Republica Moldova a unei Societăţi Informaţionale moderne.

Ei au accentuat că dezvoltarea sectorului TIC constituie un element esenţial al democraţiei, asigură transparenţa actului de guvernare şi un climat investiţional favorabil. În opinia specialiştilor suedezi, la baza unei Strategii de acest gen pentru Moldova, trebuie să stea principiile enunţate în Agenda Digitală pentru Europa 2020, dar şi alte cazuri de succes în domeniu din întreaga lume.

Potrivit ministrului Pavel Filip, "Suedia este lider european în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi expertiza suedeză pe marginea proiectului Strategiei Moldova Digitală 2020 este valoroasă pentru Moldova".

Proiectul Strategiei Moldova Digitală 2020 a fost prezentat în premieră pe 17 mai la Moldova ICT Summit 2013. Acum documentul se află în proces de avizare cu instituţiile abilitate, după care urmează a fi prezentat Guvernului pentru aprobare.

Potrivit Moldova Digitală 2020, către anul 2020, în jur de 80% din serviciile publice vor fi oferite în format electronic, iar 60% din cetăţeni vor utilizeze semnătura digitală.