Stephen Van Vleet: Utilizarea tehnologiei No Till, fermierii din Moldova vor obţine recolte chiar şi pe timp de secetă

(Scott Olson / Getty Images)

"Fermierii moldoveni care folosesc tehnologia "no till" reuşesc deja să valorifice 30-40% din avantajele oferite de această metodă, iar pentru a le obţine integral, mai au nevoie de trei-cinci ani", afirmă expertul american Stephen Van Vleet. Potrivit organizaţiei pentru dezvoltare internaţională din SUA (CNFA), expertul american se află în Moldova pe parcursul ultimelor două săptămâni, pentru a acorda asistenţă pe bază de voluntariat în cadrul Programului USAID "De la Fermier la Fermier", implementat de compania CNFA, relatează ”Infotag”.

"Stadiul actual de utilizare a practicii "no till" de către fermierii din Moldova le permite acestora să obţină recolte chiar şi în anii secetoşi. Din momentul implementării în totalitate a noii tehnologii, în anii cu ploaie, agricultorii vor putea atinge o productivitate cu 10-15% mai mare decât în cazul tehnicilor tradiţionale", specifică voluntarul.

Pentru sporirea eficienţei în utilizarea metodei "no till", expertul le recomandă fermierilor să desfăşoare concomitent şi activităţi de creştere a animalelor pentru a dispune de fertilizanţi organici şi a-şi micşora cheltuielile de producere. Totodată, este necesar să se respecte cu stricteţe cerinţele privind rotaţia culturilor agricole, în scopul evitării riscului de secătuire a solului. Un aspect important pentru reuşita tehnologiei şi a activităţii agricole în întregime este şi aplicarea metodelor adecvate de protecţie a plantelor.

În opinia lui Stephen Van Vleet, fermierii din Moldova vor avea mai mult succes dacă vor face uz de practicile de testare a solului şi de consultanţă calificată.

Stephen Van Vleet este de peste 30 de ani agronom specializat în evaluarea programelor de lucrare a terenurilor agricole. Ultimele sale cercetări s-au axat pe producerea cerealelor, combaterea buruienilor şi cercetarea sistemelor pentru păşunat. Actuala vizită a expertului în Moldova este deja a doua şi a avut ca obiectiv principal evaluarea modului în care este implementată tehnologia "no till" de către beneficiarii IFAD. Programul F2F oferă grupurilor de fermieri, cooperativelor şi întreprinderilor agricole posibilitatea de a beneficia de consultanţă americană gratuită pentru îmbunătăţirea performanţelor prin abordarea profesionistă a problemelor de ordin tehnic şi financiar. Asistenţa F2F se concentrează pe producerea şi prelucrarea fructelor, legumelor şi a laptelui. Pe lângă întreprinderile gazdă, în timpul aflării în Moldova, experţii americani acordă consultanţă gratuită şi altor fermieri care solicită asistenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe