Experţii se întâlnesc pentru a evalua efectele Fukushima
Experţi internaţionali, ce evaluează nivelurile radiaţiilor şi efectele lor asupra sănătăţii lucrătorilor şi publicului larg după accidentul de la Fukushima Daiichi, au început o reuniune de o săptămână, luni, în Austria.
"În cadrul acestei reuniuni, grupurile vor explora unde există lacune importante în privinţa datelor disponibile, unde este necesară o atenţie suplimentară şi cum să asigure calitate şi fiabilitate bazei evaluării noastre", a declarat Wolfgang Weiss, şeful Comitetului Ştiinţific pentru efectele radiaţiilor atomice al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNSCEAR). ONU găzduieşte conferinţa.
Weiss a asemănat datele privind nivelurile radiaţiilor în rândul lucrătorilor şi civililor cu un "puzzle", deoarece încă există multe "piese lipsă" înainte să poată fi publicat un raport complet .
Un raport de la începutul acestei luni, Buletinul Cercetătorilor Atomici a indicat că minim 18.000 de lucrători temporari au fost expuşi la doze mari de radiaţii, în timp ce curăţau reactoarele de la Fukushima, care au fost avariate de cutremurul şi tsunamiul din martie. Cu toate acestea, asta nu reprezintă întreaga forţă de muncă care a fost folosită pentru a curăţa centrala.
Reuniunea, la care participă 60 de experţi internaţionali, va examina de asemenea, nivelul contaminării radioactive a apei, aerului, plantelor şi animalelor din apropiere. Ei vor examina dacă există lacune în datele disponibile, şi după identificarea lor, se vor concentra pe cum să le abordeze.