Moldova şi România vor stabili priorităţile în procesul de integrare europeană şi de cooperare transfrontalieră

(Epoch Times)

Republica Moldova şi România vor stabili priorităţile în procesul de integrare europeană şi de cooperare transfrontalieră. Potrivit "Infotag", acest lucru a fost discutat, în timpul vizitei preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, în România. Delegaţia parlamentară, condusă de preşedintele Legislativului de la Chişinău a avut întrevederi oficiale cu preşedintele Camerei Deputaţilor din România, Valeriu Ştefan Zgonea, cu prim-ministrul, Victor Ponta, cu preşedintele Senatului român, Crin Antonescu şi cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

Serviciul de presă al Parlamentului a comunicat că, întrebările de bază, care au fost discutate, au vizat aspectele de cooperare dintre Republica Moldova şi România, perspectivele summit-ului de la Vilnius, examinarea şi transmiterea, în regiune, a bunelor practici ale României, până să adere la UE.

Oficialii români şi-au exprimat disponibilitatea să sprijine aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi speranţa că Acordul de asociere cu UE va fi semnat în 2014.

În cadrul summit-ului de la Vilnius, Comisia Europeană va constata finalizarea etapei a doua a dialogului privind circulaţia liberă şi va da recomandări statelor membre pentru liberalizarea regimului de vize cu UE.

Igor Corman a spus că, la următoarea şedinţă a comisiei inter-parlamentare comună pentru integrare europeană, vor fi stabilite priorităţile de cooperare moldo-română în domeniul integrării europene. Corman a apelat la sprijinul euro- deputaţilor români în promovarea programului european al Republicii Moldova în Parlamentul European.

În cadrul întâlnirilor, părţile au menţionat importanţa dezvoltării cooperării moldo-române în diverse domenii la un nivel pragmatic şi constructiv. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean a propus să revigorăm practicile de fraternitate dintre Republica Moldova şi România, pentru a avea acces la fondurile transfrontaliere în proiectele comune de infrastructură. Valeriu Zgonea a subliniat importanţa dialogului inter-parlamentar în integrarea europeană a Republicii Moldova şi disponibilitatea României de a sprijini realizarea acestui obiectiv, atât la nivel tehnic, cât şi prin transmiterea experienţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe