Expert WatchDog: Reluarea livrărilor de gaz în Transnistria va însemna profit pentru reţelele politice din Budapesta şi Moscova

Punct vamal la intrare în Transnistria (facebook.com/D. Alaiba)
Maria Maevschi
12.02.2025

Regimul separatist de la Tiraspol a refuzat 60 milioane de euro din partea Uniunii Europene - un ajutor nerambursabil, bani reali, fără datorii, fără condiţii imposibile, în schimbul unui împrumut mascat din Rusia, intermediat prin firme din Dubai şi Ungaria, sub un contract netransparent, notează expertul în politici publice şi securitate de la WatchDog Moldova, Andrei Curăraru.

În acest context, Curăraru a ţinut să puncteze că autorităţile de la Chişinău aveau trei opţiuni:

- să insiste pe planul european. Transnistria primea bani reali, dar trebuia să accepte regulile pieţei şi să înceapă să plătească preţul corect pentru energie. Refuzul era previzibil. Acceptarea ajutorului UE ar fi însemnat reducerea dependenţei de Rusia, iar Kremlinul nu putea permite asta;

- impunerea unor condiţionalităţi economice şi politice. Dacă gazul trecea anterior prin Moldovagaz, acum livrările merg direct către regimul separatist, ceea ce înseamnă un sprijin economic direct pentru administraţia de la Tiraspol;

- a treia opţiune, şi cea aleasă, acceptarea tranzitului fără o condiţionalitate reală, în schimbul câtorva concesii simbolice, eliminarea unor deţinuţi politic, rezolvarea situaţiei liceului din Râbniţa, eliminarea unor puncte de control.

„Nimic care să schimbe realitatea economică. Nimic care să reducă datoria ce se acumulează. Acest gaz nu este gratuit. Este un împrumut de la Federaţia Rusă. Potrivit informaţiilor din presă, pentru trei luni vorbim de peste 160 de milioane de dolari. Cât pentru un an, peste 600 de milioane. Cine plăteşte? Pe termen scurt, Moscova. Pe termen lung, Transnistria nu are de unde returna banii. Datoria va rămâne, iar influenţa Kremlinului va creşte.

Mai grav este cine intermediază această schemă. MET Gas & Energy Marketing, compania din Ungaria implicată în tranzacţie, este cunoscută din rapoartele publice ca fiind o firmă căpuşă, folosită de Viktor Orban pentru a extrage bani din sistemul energetic ungar. Acum, acelaşi model ajunge şi în Republica Moldova. Gaz pentru Transnistria, profit pentru reţelele politice din Budapesta şi Moscova”, consideră Andrei Curăraru.

Deşi februarie vine cu temperaturi mai joase decât luna ianuarie, când transnistrenii au îngheţat în case fără gaz, electricitate şi apă, acesta fiind şi principalul motiv pentru care Chişinăul a decis să evite un nou colaps energetic în regiunea transnistreană, totuşi ar fi trebuit, în opinia expertului Watchdog, să se ţină cont de schimbarea contextului geopolitic.

„Trump este din nou la Casa Albă. Presiunea pentru înţelegere rapidă în Ucraina creşte, iar Transnistria ar putea fi parte a negocierii. În loc să-şi întărească poziţia, Moldova semnalează că este gata să accepte reguli impuse de Rusia. Dacă regiunea devine o monedă de schimb între Washington şi Moscova, cine va negocia pentru Chişinău? Cât timp va mai continua acest model? Dacă Rusia împrumută Transnistria cu peste 160 milioane de dolari pentru 3 luni, cât va ajunge datoria”, se întreabă retoric Andrei Curăraru.

Totodată, expertul Watchdog a ţinut să mai specifice că autorităţile de la Chişinău ar fi avut motive reale care i-au făcut să cedeze reînceperea livrărilor de gaz în Transnistria, gaz care va veni prin schema Moscova-Dubai-Budapesta.

„Este clar că am fost ameninţaţi, aproape direct, prin faptul că centrala de la Cuciurgan poate pune capăt oricăror importuri de energie electrică pe acea linie. Nu este critic, dar am avea şi noi pierderi sau lipsă de curent electric în timpul zilei. De asemenea, au făcut exerciţii militare practic în toată perioada asta şi era clar că le fac pentru a ne speria.

În al treilea rând, nu ştiu cât ne mai putem permite să-i ţinem pe acei oameni în frig. Dar ceea ce este important, ca această concesie să nu fie pe mult timp. Ori noi putem să ne deconectăm de la acea staţie de balansare electrică şi să nu ne mai poată deconecta energie electrică. Şi vedem ce fac ei atunci”, a specificat Andrei Curăraru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor