Expert în forţe terestre, privind frontul de la Herson: Am sentimentul că Ucraina le organizează un Austerlitz ruşilor
focus
alte articole
Un analist şi expert în forţele terestre, Thomas C. Theiner, a afirmat vineri că, după părerea sa, "Ucraina le face un Austerlitz ruşilor".
"Cu cât mă uit mai mult la frontul de la Herson şi la anunţurile repetate ale Ucrainei privind o viitoare 'ofensivă la Herson'... cu atât am mai mult sentimentul că Ucraina le face un Austerlitz ruşilor: Herson fiind aripa dreaptă şi Melitopol fiind înălţimile Pratzen", a scris Theiner pe Twitter.
Potrivit acestuia, cel puţin până în prezent, ruşii au făcut aceleaşi greşeli pe care le-au făcut la Austerlitz.
"Până în prezent, ruşii repetă exact aceleaşi erori care i-au condamnat la Austerlitz... inclusiv un râu fără poduri în spate şi ape impracticabile în sud... Dacă ucrainienii vor reuşi într-adevăr să facă un Austerlitz asupra ruşilor, atunci acest război se va termina", a mai scris Thomas C. Theiner pe platforma amintită.
Context istoric
Reamintim că Bătălia de la Austerlitz, cunoscută şi sub numele de Bătălia celor trei împăraţi, a avut loc la 2 decembrie 1805 şi a fost una dintre cele mai mari victorii ale lui Napoleon, care a determinat destrămarea celei de-a Treia Coaliţii formată împotriva Imperiului Francez.
Potrivit Lecţiei de Istorie, Împăratul Napoleon a înfrânt decisiv armata ruso-austriacă, comandată de ţarul Alexandru I al Rusiei şi împăratul Francisc al Austriei. La această bătălie s-a ajuns după ce la începutul anului 1805, Napoleon plănuia să invadeze Anglia, scop în care pregătise o numeroasă armată, dar în momentul în care Austria şi Rusia s-au alăturat Angliei contra Franţei, Napoleon a fost obligat să-şi schimbe planurile şi să-şi deplaseze armatele în zona Rinului.
Hotărârea împăratului francez a fost determinată de noile ameninţări venite din partea armatelor ruseşti şi austriece pornite deja spre teritoriul francez. Astfel, la 1 decembrie 1805 comandanţii trupelor ruso-austriece s-au reunit într-un consiliu, pentru a stabili strategia viitoarei bătălii, dar prudenţa manifestată de împăratul Francisc I al Austriei şi de generalul Kutuzov, cel mai experimentat general rus, s-a lovit de dorinţa ţarului Alexandru de a declanşa imediat lupta. În vârstă de doar 28 de ani, tânărul ţar era nerăbdător să fie acoperit de glorie, dorind să-l înfrângă pe Napoleon Bonaparte.
Departe de fi surprins de dorinţa ţarului, Napoleon şi-a slăbit în mod intenţionat flancul stâng al armatei sale, sperând că ruşii şi austriecii vor arunca cele mai numeroase trupe în această zonă, urmând ca el să atace puternic în flancul drept. Bătălia a început la ora 8, în dimineaţa zilei de 2 decembrie 1805 cu atacuri furibunde ale aliaţilor ruso-austrieci asupra armatei franceze, dar trupele napoleoniene au respins atacurile succesive. După o oră de la declanşarea bătăliei, a sosit momentul intervenţiei mareşalului francez Soult, când trupele aflate sub comanda sa au atacat puternic şi în forţă centrul aliat.
Ruşii şi austriecii au fost surprinşi de masivul atac francez şi aflându-se deja într-o situaţie critică, au aruncat în luptă Garda Imperială Rusă, condusă de fratele ţarului, marele duce Constantin. După un prim moment de avantaj, ruşii au început să piardă teren, mai ales după ce Napoleon a aruncat şi el în luptă unităţile Gărzii Imperiale. Cu toate că ruşii erau superiori din punct de vedere numeric, Garda Imperială Franceză a reuşit să zdrobească unităţile similare ruse, să le determine să rupă rândurile şi să le facă să se retragă în dezordine.
Ţarul Rusiei şi împăratul Austriei au asistat năuciţi la înfrângerea armatelor lor, care dezorganizate au început să se retragă spre Viena. Însă în timp ce treceau peste apele îngheţate ale râului Satschan, artileria franceză a bombardat gheaţa şi multe dintre armatele aliate şi-au găsit sfârşitul în apele îngheţate. Pierderile aliaţilor în urma bătăliei de la Austerlitz s-au cifrat la peste 27.000 de oameni , în vreme ce francezii au pierdut 9.000 de oameni.
***
Theiner este fost membru al armatei italiene, care a locuit şi a lucrat în Kiev din 2009. Totodată, el este expert în forţele terestre şi în strategia de apărare a NATO din Războiul Rece. Colaborator al Euromaidan Press în timpul revoluţiei ucrainene Euromaidan şi al războiului care a urmat în Donbas, Theiner locuieşte în prezent în Austria şi lucrează la documentare despre Războiul Rece. El analizează şi relatează despre informaţii din surse deschise şi despre conflictele din fosta Uniune Sovietică de la preluarea Crimeei de către Rusia.