Expert din RM: Principalii beneficiari ai pachetului de măsuri anticriză asumat de Guvern sunt cei care au parazitat zeci de ani economia

Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova
Veaceslav Negruţa, expert Transparency International Moldova (facebook.com / Veaceslav Negruţa)

Expertul de la Transparency International Moldova Veaceslav Negruţă consideră că „ţigaretnicii, Duty Free-urile, jocurile de noroc, exploatatorii de resurse naturale au devenit principalii beneficiari ai "pachetului de măsuri anti-covid-19” asumat la 1 aprilie de către Guvernul de la Chişinău.

Acesta notează că pentru cetăţenii R. Moldova activităţile economice menţionate reprezintă şi „bisinessul din partea guvernării” în condiţii de stare de urgenţă şi cu un parlament suspendat/deconectat.

„Starea de urgenţă oricum va fi eliminată într-o bună zi, iar întrebarea o să rămână deschisă pentru studii speciale şi specializate. În condiţii normale.

Aceste categorii au parazitat zeci de ani şi acum li s-au oferit condiţii şi mai bune pentru parazitare accelerată. Să reuşească până la sfârşit de "stare de urgenţă"?”, scrie expertul pe pagina sa de Facebook precizând că toate amendamentele legislative sunt acoperite cu "măsuri convenite şi cu mediul de afaceri şi cu experţi". Folosesc pe oricine care să le ofere cât de câtă credibilitate, dar fals!

Veaceslav Negruţă a ţinut să mai sublinieze că taxa ilegală, percepută de grupul din (off)shore de la fiecare pasager prin intermediul Aeroportului Chişinău începând cu anul 2014, după asumarea Guvernului din 1 aprilie, „va fi prieteneşte şi frăţeşte împărţită 50/50 între stat (guvernare) şi acelaşi grup. Deja nu mai faci diferenţă unde e statul şi unde e grupul din (off)shore.”

La 1 aprilie Guvernul de la Chişinău prin asumarea de răspundere a aprobat un pachet de măsuri anticriză modificând mai multe acte legislative care vizează în special susţinerea agenţilor economici şi a populaţiei, dar totodată, mai includ o modificare la Legea privind controlul tutunului.

Astfel, începând cu data de 20 mai 2019 urma să fie interzisă „expunerea vizibilă a produselor din tutun şi produselor conexe”, însă în urma asumării răspunderii de către Executiv, termenul de intrare în vigoare al acestor prevederi va fi tocmai la 20 mai 2021.

Parlamentul moldovean urma să se întrunească joi, în şedinţă legislativă pentru a dezbate argumentele Guvernului Chicu, cu privire la asumarea răspunderii în ceea ce priveşte măsurile economice în situaţia de criză, însă şedinţa Plenului nu a avut loc întrucât nu s-au prezentat deputaţii din fracţiunile parlamentare a PSRM şi PD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe