Încă 11 cazuri de infecţie cu virusul Wuhan în R. Moldova. Din 17 martie, se sistează total traficul aerian şi terestru pentru cetăţenii străini

Virusul Wuhan generează o pandemie, Europa are mai multe focare
Virusul Wuhan generează o pandemie, Europa are mai multe focare (Chung Sung-Jun/Getty Images)

UPDATE: Duminică seara au fost confirmate încă 11 cazuri de infecţie cu virusul Wuhan printre care şi un copil. Trei cazuri de import şi opt de transmitere locală. În total, 23 cazuri confirmate în Republica Moldova.

***

După şedinţa Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, care a avut loc duminică, 15 martie, premierul Ion Chicu a informat că, începând cu 17 martie, Republica Moldova va sista în totalitate traficul aerian şi va interzice traversarea hotarelor terestre de către cetăţenii străini, pentru a limita răspândirea virusului Wuhan.

Potrivit prim-ministrului, de luni vor funcţiona doar farmaciile, magazinele alimentare şi staţiile PECO, iar activitatea centrelor comerciale, a barurilor, cantinelor şi restaurantelor va fi sistată. De asemenea, vor fi închise toate pieţele comerciale, începând de luni dimineaţa.

„Sunt măsuri drastice şi cu efect inclusiv economic. În funcţie de modul cum ne mobilizăm săptămâna viitoare depinde dacă această epidemie va lua amploare în Republica Moldova sau o vom putea stăpâni”, a adăugat Ion Chicu.

Premierul a ţinut să mulţumească autorităţilor române pentru că au permis o derogare de la ordinul ministrului Sănătăţii privind sistarea exportului de medicamente peste hotarele României, astfel încât producătorii români să poată livra medicamente către R.Moldova.

În R. Moldova sunt înregistrate 12 cazuri de infecţie cu virusul Wuhan, dintre care 2 cazuri de transmitere locală. Un bărbat a fost infectat de soţia sa revenită recent din Italia, iar o femeie gravidă a fost infectată de soacra sa, la fel revenită din Italia.

Persoanele infectate cu virusul Wuhan domiciliază în Floreşti, Chişinău, Basarabeasca, Grătieşti (Chişinău), Soroca, Hânceşti, Râşcani şi Cahul. Dintre cei 12 pacienţi internaţi cu noul tip de coronavirus, doi pacienţi sunt în stare gravă, trei în stare satisfăcătoare şi 7 în stare medie. Alţi 27 de pacienţi cu suspiciune de infectare sunt internaţi în spital şi se află în aşteptarea rezultatelor testelor.

Conform datelor furnizate în regim live de platforma Worldometer, în Italia au fost înregistrate 21157 de cazuri de infectare cu virusul Wuhan şi 1441 de morţi, în Spania – 7753 cazuri şi 289 morţi, Germania – 5581 (10 decese), Franţa – 4499 (91 morţi).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe