Existenţa dolarului este sub ameninţare
alte articole
În prezent, mai mult de 60% din rezervele valutare din lume sunt în dolari americani, dar se preconizează schimbări mari la orizont. Căci unele dintre cele mai mari economii globale au încheiat acorduri pentru a înlocui utilizarea dolarului american în comerţul internaţional.
Există, de asemenea, şi unele ţări producătoare de petrol care au început să vândă în alte valute decât dolarul, acest lucru reprezentând o ameninţare majoră pentru sistemul "petro-dolar", care s-a folosit aproape patru decenii.
Chiar şi instituţii mari, internaţionale, cum ar fi ONU şi FMI au emis rapoarte oficiale despre necesitatea de a trece de la dolarul american la o nouă monedă globală de rezervă.
În aceste condiţii, domnia dolarului american este cu siguranţă ameninţată, iar această schimbare va avea implicaţii masive pentru economia Statelor Unite.
Precizăm: potrivit unei analize realizate de către Business Insider, dolarul american a fost modelul cel mai apropiat de ceea ce înseamnă o monedă globală, pe care lumea l-a avut până în prezent. Decenii întregi utilizarea dolarului a fost dominantă în comerţul internaţional, iar acest lucru a avut beneficii importante pentru sistemul financiar şi pentru consumatorii din SUA şi a dat putere şi influenţă guvernului american în jurul globului.
Totodată, vom menţiona câteva din motivele pentru care dominaţia dolarului ca monedă de rezervă a lumii este pe cale să se termine, prezentate de către Business Insider:
China şi Japonia vor promova utilizarea monedelor proprii.
Acum câteva luni, a doua putere economică a planetei - China, şi cea cea de a treia – Japonia, au încheiat un acord care va promova utilizarea monedelor proprii, atunci când tranzacţionează reciproc. Astfel aceste ţări şi-au prezentat planurile de a promova schimbul direct în monedele naţionale în încercarea de a reduce costurile pentru companii şi de a creştere comerţul bilateral.
Până în prezent, întreprinderile din ambele ţări trebuiau să cumpere mai întâi dolari, pentru că mai apoi să îi schimbe în moneda dorită, adăugând costuri suplimentare.
Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud planifică să înceapă să utilizeze monede proprii pentru comerţul dintre ele.
Cele cinci mari economii emergente ale BRICS - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - sunt hotărâte să colaboreze prin semnarea a doua convenţii pentru promovarea comerţului intră-BRICS .
În acest context, Sudhir Vyas, secretar în Ministerul Afacerilor Externe din India, a declarat: „Cele două acorduri care vor permite obţinerea de credit în monedă locală pentru întreprinderile din ţările BRICS, vor fi semnate (săptămâna aceasta) în prezenţa liderilor celor cinci ţâri".
Acordul valutar reciproc Rusia-China de a folosi propriile valute
De mai bine de un an, Rusia şi China folosesc propriile lor monede naţionale atunci când tranzacţionează una cu cealaltă. Liderii celor două ţări pledează puternic pentru o nouă monedă globală de rezervă şi se pare ca doresc să dărâme puterea pe care o are dolarul american în comerţul internaţional.
Utilizarea masivă a valutei chineze în Africa
În 2009, China a devenit cel mai mare partener comercial al Africii, iar acum încearcă să extindă agresiv utilizarea monedei proprii pe acest continent. Astfel, aproximativ 70.000 de companii chineze folosesc în prezent moneda naţională în tranzacţiile transfrontaliere.
Acordul reciproc China-Emiratele Arabe Unite de a renunţa la dolarul american
China şi Emiratele Arabe Unite au fost, de asemenea,l de acord să renunţe la dolarul american şi să folosească propriile monede în tranzacţiile petroliere reciproce.
Refuzul Iranului de la moneda Americană în comerţul internaţional
Iranul a fost una dintre naţiunile cele mai hotărâte când a fost vorba de a se îndepărta de dolarul american în comerţul internaţional. De exemplu, posibil ca India va înceapă să folosească aur pentru a cumpăra petrol din Iran.
Naţiunile Unite a anunţat despre necesitatea unei alternative a dolarului american.
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a emis rapoarte prin care sugerează în mod deschis că este necesară o alternativa la dolarul american ca moneda de rezervă a lumii, subliniind că "ar putea fi creat un nou sistem global de rezervă care nu se mai bazează pe dolarul Statelor Unite, ca moneda unică de rezervă majoră".
FMI propune o monedă viitoare la nivel mondial.
"Bancor" – astfel se numeşte moneda viitoare la nivel mondial propusă de către FMI şi specificată în lucrarea "Rezerva de acumulare şi de stabilitate monetară internaţională".
În acest sens, FMI a precizat că "O monedă globală, bancor, emisă de o banca centrală globală, poate fi concepută ca un magazin de valoare care nu este legat exclusiv de condiţiile vreunei economii".
Cele mai multe ţări detestă Statele Unite ale Americii.
Sentimentele faţă de Statele Unite ale Americii, la nivel global, s-au schimbat dramatic: cu decenii în urmă, a fost una dintre naţiunile cele mai iubite de pe pământ. Acum, lucrurile stau altfel.
În acelaşi timp, analistul america Michael Payne consideră că: "dispariţia dolarului va aduce schimbări radicale în stilul de viaţă american. Când acest tsunami economic va lovi America, se va repeta recesiunea din 2008. Vor fi schimbări nedorite al stilului de viaţă american, din cauza inflaţiei masive, a ratelor ridicate ale dobânzilor la creditele ipotecare, precum şi din cauza creşterii substanţiale a preţurilor la alimente, îmbrăcăminte şi benzina".