”Exil-ul de onoare” al noului ambasador rus în Moldova
Venirea noului Ambasador al Rusiei în Moldova, Farit Muhametşin, este apreciată de mulţi drept „exil de onoare la pensie”.
Despre aceasta scrie în numărul de miercuri ziarul „Nezavisimaia gazeta”, care aminteşte că săptămâna trecută Duma de Stat a aprobat numirea preşedintelui Rossotrudnicestvo, Farit Muhametşin, în vârsta de 65 de ani, în funcţia de ambasador în Moldova.
„Nimeni nu se îndoieşte: el nu va crea probleme autorităţilor moldovene, dar nici soluţionarea problemelor din regiune nu va atinge un nou nivel”, scrie publicaţia.
Ziarul consideră că este un lucru greşit ca în funcţia de ambasadori în CSI să fie numite persoane de vârsta pensionară.
„Dacă ne aducem aminte de revoluţiile colorate din CSI, un rol important în acestea au jucat ambasadorii SUA şi ai ţărilor UE. Aşa a fost la Kiev, Tbilisi, Bişkek. Şefii misiunilor diplomatice ale Federaţiei Ruse nici nu se observau pe fundalul evenimentelor. În Kîrgîzstan, în timpul pogromurilor din 2005, Ambasada Rusiei s-a baricadat, iar cetăţenii ruşi nu puteau ajunge la ea. În anul trecut în Tadjikistan Ambasada Rusiei a scăpat istoria cu pilotul rus Vladimir Sadovnici, care a fost arestat”, menţionează gazeta.
Jurnaliştii ruşi susţin că şi în Moldova ambasadorii ţărilor occidentale, în special SUA, joacă un rol important în politica internă.
„Nimeni nu se îndoieşte: el nu va crea probleme autorităţilor moldovene, dar nici soluţionarea problemelor din regiune nu va atinge un nou nivel”
„Ambasadorul SUA la Chişinău, William Moser, este o persoană fără de care nu se ia nici o hotărâre importantă. După cum a recunoscut ex-preşedintele Vladimir Voronin, în 2003 Ambasadorul de atunci al SUA, Heater Hodges, l-a convins să renunţe la semnarea cu Kremlinul a planului de reglementare a conflictului transnistrean. Atunci Rusia a cedat Moldova, de facto, Occidentului”, scrie publicaţia.
În opinia jurnaliştilor, actualul Ambasador Valeri Kuzmin „a avut o deplasare destul de dificilă”.
„În perioada activităţii lui în Moldova, în 2009 s-a schimbat conducerea RM, acest lucru fiind calificat acolo drept o lovitură de stat organizată de Rusia. La sfârşitul anului trecut s-a schimbat şi conducerea Transnistriei, care de peste 20 de ani trăieşte independent de RM, iar conducerea de la Chişinău speră să aducă regiunea în albia natală. Iar până atunci Ambasadorul rus a fost nevoit să circule între Chişinău şi Tiraspol, încercând fără succes să aşeze reprezentanţii părţilor la masa de negocieri. Partea moldovenească a văzut în acest lucru un oarecare joc al Moscovei şi a insistat ca ea să cedeze locul în regiune altor mediatori şi pacificatori, mai loiali Chişinăului, dintre ţările UE”, scrie ziarul.
Publicaţia consideră că este important ca Rusia, care „prin gura lui Dmitri Medvedev a promis să reglementeze conflictul transnistrean în aşa fel incit să nu supere Chişinăul şi să respecte interesele Federaţiei Ruse în Transnistria, să fie reprezentată de un diplomat cu o experienţă corespunzătoare”.