Executivul de la Chişinău ratifică Acordul de la Paris privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Moldova s-a angajat să reducă, până în anul 2030, emisiile totale de gaze cu efect de seră. Ratificarea Acordului de la Paris va permite ţării să acceseze fonduri internaţionale destinate susţinerii măsurilor de reducere a încălzirii globale.
Şedinţa Guvernului de la Chişinău (gov.md)
Ştefan Sârbu
26.01.2017

Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul şedinţei de miercuri, proiectul de lege privind ratificarea Acordului de la Paris, ce are ca obiectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Anterior, documentul a fost semnat de către prim-ministrul Pavel Filip la New York, SUA, pe 21 septembrie 2016.

Acordul prevede consolidarea unei reacţii globale la ameninţările provocate de schimbările climatice. Statele semnatare ale Acordului de la Paris vor asigura implementarea măsurilor necesare pentru menţinerea creşterii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius, precum şi pentru dezvoltarea abilităţilor de adaptare şi rezistenţă la schimbările climatice. De asemenea, documentul încurajează statele să stabilizeze nivelul de emisii de gaze cu efect de seră, inclusiv prin măsuri de conservare a pădurilor.

În acest sens, Republica Moldova s-a angajat să reducă, până în anul 2030, emisiile totale de gaze cu efect de seră cu cel puţin 67%, comparativ cu nivelul atins în anul 1990. Totodată, ratificarea Acordului va permite ţării să acceseze fonduri internaţionale destinate susţinerii măsurilor de reducere a încălzirii globale şi de diminuare a efectelor acesteia.

Acordul de la Paris a fost adoptat pe 12 decembrie 2015 în cadrul Conferinţei celor 196 state parte la Convenţia ONU cu privire la schimbarea climei. Acesta promovează aplicarea principiului responsabilităţii comune, în limita circumstanţelor naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor