Exclusiv: Un martor al primei crime în masacrul din Piaţa Tiananmen

Demonstranţi aprind lumânări în afara Ambasadei Chinei la Washington DC, 4 iunie 1999, pentru a comemora 10 ani de la represiunea din Piaţa Tiananmen, din 4 iunie 1989.
Demonstranţi aprind lumânări în afara Ambasadei Chinei la Washington DC, 4 iunie 1999, pentru a comemora 10 ani de la represiunea din Piaţa Tiananmen, din 4 iunie 1989. (Alex Wong / Getty Images)

Douăzeci şi trei de ani au trecut de când regimul chinez a reprimat studenţii protestatari din Piaţa Tiananmen, la 4 iunie 1989. Wang Jue, un martor ocular al declanşării masacrului, îşi aminteşte încă totul cu intensitate.

Wang Jue, un intelectual chinez, care în prezent locuieşte în Vancouver, a acceptat un interviu cu The Epoch Times într-o cafenea dintr-un cartier al marelui oraş.

Se consideră o fosilă vie care poartă mărturie autentică a istoriei desfăşurate la Beijing în acel moment.

Wang povesteşte că fusese condamnat fiind considerat "contrarevoluţionar" şi a fost întemniţat. A ajuns la un moment dat faimos, pentru că a avut mereu sentimentul că trebuie să vorbească adevărul despre cele întâmplate atunci.

Potrivit lui Wang, cu trei sau patru zile înainte de 4 iunie 1989, regimul decretase deja legea marţială în Beijing. Două sau trei vehicule militare erau parcate pe mai multe străzi din Beijing. Soldaţii erau însă neînarmaţi şi nu întreprindeau vreo acţiune, erau acolo doar pentru a intimida oamenii, opinează Wang.

În fiecare zi, timp de trei zile la rând, soldaţii au fost înconjuraţi de studenţi şi cetăţeni care au încercat să discute cu ei. Într-o zi un ofiţer a fost atât de impresionat încât a încercat să liniştească oamenii: "Cetăţeni din Beijing şi dragi studenţi. Noi nu ucidem studenţii. Credeţi-ne. Nu avem arme cu noi".

Wang a povestit că, pe 3 iunie, seara, împreună cu soţia sa, a mers în Piaţa Tiananmen. A plecat spre casă după ora 22, moment în care în Piaţă se afla încă o mulţime uriaşă de oameni.

Wang era îngrijorat, întrebându-se dacă vehiculele militare aflate la periferia Pieţei vor înainta în mulţime, aşa că a mers cu bicicleta pe o stradă aproape de poarta turnului Yongdingmen, la şapte - opt minute de mers cu bicicleta de Piaţa Tiananmen. Acolo era adunată o mică mulţime de oameni.

Potrivit mărturiei lui Wang, brusc, o femeie de vârstă mijlocie a trecut în grabă pe bicicletă. Era atât de nervoasă încât i se ridicase părul pe cap. S-a oprit, şi a zis cu voce tare: "Cetăţeni din Beijing şi studenţi! Ascundeţi-vă repede. Ei [soldaţii] sunt înarmaţi complet. Nu veţi putea să-i opriţi". Apoi a plecat repede.

Unii s-au speriat şi au plecat rapid către casă, dar aproximativ douăzeci de persoane au rămas şi am aşteptat nervos, povesteşte Wang.

În scurt timp a apărut o formaţiune de soldaţi înarmaţi complet. "Ei purtau căşti de război şi arme echipate cu baionete şi alergau în rapid", a spus Wang.

"Apoi a apărut un cetăţean din Beijing. Era un intelectual de aproximativ 37 sau 38 de ani şi aproximativ 1,77 metri înălţime. Era un bărbat demn şi cu trăsături frumoase. Părea profesor sau învăţător", a spus Wang.

Wang crede că acesta este un erou. "În timp ce toţi au intrat în panică şi s-au pierdut neştiind ce să facă la ameninţarea armelor, acest om a simţit imediat că soldaţii înarmaţi ar putea reprima studenţii care erau încă în Piaţa Tiananmen. Prima lui reacţie a fost de a proteja studenţii". "Şi-a scos cămaşa şi şi-a dezgolit pieptul în timp ce mergea spre soldaţi, fluturând cămaşa spre a atrage atenţia soldaţilor şi strigând," Nu puteţi ucide studenţii. Nu puteţi ucide studenţii".

"Cu toate acestea, i-au tras un glonţ în piept. Apoi soldaţii au tras toţi deodată. Omul a împietrit de surpriză, rostind apoi ultimele sale cuvinte: "Chiar aţi..." A căzut la pământ. Apoi toate armele s-au descărcat în mulţime ", a dezvăluit Wang.

Wang s-a aruncat la pământ, dar nu îşi putea lua ochii de la acest erou. "Mi-am dorit atât de mult să alerg la el să-l salvez, dar n-am putut." "Lacrimi au început să îmi şiroiască pe faţă. Un om care stătea lângă mine fusese împuşcat şi se afla pe jos şi sângele lui era împroşcat peste tot pe asfalt".

Cam cinci - şase persoane au fost împuşcate şi s-au prăbuşit în acel incident. Wang susţine că toţi soldaţii au deschis focul, iar după ce trupele au trecut de cei adunaţi, soldaţii din ultimul rând s-au întors şi au tras din nou în cei aflaţi pe jos.

"Nimeni nu-i putea opri. Şi-au croit calea cu puterea armelor [în Piaţa Tiananmen] ", a spus Wang.

Wang a ajuns în cele din urmă lângă eroul său necunoscut: "A fost cu adevărat un erou al zilei 4 iunie. Dar nimeni nu a aflat despre el. "

Apoi, trupele au început să lanseze semnale luminoase spre cer. "M-am uitat la ceas; era 3 iunie ora 23:46", a spus el.

"Am motive să cred că primul foc de armă din 4 iunie a fost tras de aici, pentru că este locul în care au fost lansate primele rachete de semnalizare", a spus el.

chinareports@epochtimes.com