Exclusiv: Monologul unui membru clandestin din Hong Kong al Partidului Comunist Chinez

Membrii subterani ai Partidului Comunist Chinez din Hong Kong, vizitează periodic Biroul de Legatură al Republicii Populare Chineze pentru şedinţele de partid şi sarcinile lor de partid.
Membrii subterani ai Partidului Comunist Chinez din Hong Kong, vizitează periodic Biroul de Legatură al Republicii Populare Chineze pentru şedinţele de partid şi sarcinile lor de partid. (Wikimedia Commons)

Când Li Sheng a vrut să promoveze în interiorul companiei sale - o întreprindere chineză de stat care operează în Hong Kong - i-a spus unui superior că vrea să „avanseze din punct de vedere politic”. Deci el a scris o scrisoare în care a rugat conducerea să-i permită să intre în partid - Partidul Comunist Chinez - afirmând că vrea să ajute comuniştii să realizeze „educaţia patriotică” în Hong Kong.

Li (un pseudonim), a renunţat acum la statutul său de membru de partid, după ce a văzut natura coruptă a organizaţiei, şi a dezvăluit operaţiunile interne ale aparatului comunist subteran din Hong Kong, într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului The Epoch Times.

Faptul că există o reţea subterană comunistă în Hong Kong este un secret ştiut de toată lumea – au existat chiar zvonuri că şi administratorul delegat al Hong Kong-ului, Leung Chun-Ying, ar fi un membru de partid nedeclarat.

Potrivit ziarului dizident Boxun, există 180.000 de membri secreţi de partid în Hong Kong, citând informaţii provenite de la Oficiul pentru Afaceri al Consiliului de Stat din Hong Kong şi Macao.

Cheng Xiang, fostul redactor-şef adjunct al ziarului chinez Wenwei Po, consideră că numărul real este mult mai mare: circa 400.000.

Şi spre deosebire de părerile larg răspândite, reţeaua subterană a partidului nu a fost doar un efort anterior anului 1997, înainte de revenirea Hong Kong-ului sub suveranitate chineză: Partidul a continuat să-şi dezvolte reţeaua neîntrerupt, din 1997 până în prezent, conform declaraţiilor lui Li Sheng.

Li a fost încadrat la China Resources Company Ltd., un conglomerat masiv chinez de stat care a avut o cifră de afaceri de 43 miliarde de dolari (336 miliarde de dolari Hong-Kong) în 2011. Această companie se afla înainte sub supravegherea Comitetului Central al Oficiului General al Partidului Comunist Chinez, iar acum este controlată de Comisia de Administrare şi Supraveghere a Activelor de Stat, fiind astfel o întreprindere importantă de stat.

După cum se obişnuieşte în cazul companiilor de stat, aceasta a lucrat din greu pentru a dezvolta reţeaua sa de membri de partid, lucrând mână în mână cu Biroul de Legătură al partidului din Hong Kong.

Li Sheng, acum în vârstă de 24 de ani, a emigrat în Hong Kong cu familia lui când avea 10 ani. El a devenit stagiar la China Resources prin intermediul unui prieten de la şcoală.

Curând după ce a început formarea sa la companie, el a observat că o parte din angajaţii tineri s-au bucurat de promoţii rapide: un absolvent al Universităţii din Hong Kong, care nu avea un istoric familial notabil, a devenit rapid un oficial al districtului Huadu din Guangzhou şi un ofiţer adjunct al departamentului de dezvoltare la frageda vârstă de 30 de ani.

Lui Li i s-a spus că cei care au avansat rapid aveau un "acces special." El era curios şi invidios şi voia să facă şi el parte din sistem.

Bani şi statut

În acel moment Li i-a spus superiorului său că vrea să „avanseze din punct de vedere politic”. La două sau trei luni după ce a scris conducerii companiei, Li a fost chemat la Biroul de Legătură pentru un interviu. În timpul discuţiilor, Li şi-a dat seama că ei încercau în principal să îşi dea seama de istoricul familiei sale şi de motivele pentru care a vrut să se alăture Partidului.

Le-a plăcut ceea ce au văzut în cererea sa de aderare şi a fost invitat înapoi - de patru ori. De fiecare dată el a văzut diferiţi tineri în birou, unii de la întreprinderi chineze, alţii de la colegii şi universităţi, toţi imigranţi noi de pe continent.

Li Sheng şi-a reamintit că unul dintre oficialii care l-au intervievat a fost Hung Waiseng, în prezent directorul general al Yanjing Beijing Brewery Co, Ltd şi pe deasupra unul dintre liderii Hong Kong Youth Care Association Ltd., un grup de partid de faţadă care a lansat o campanie de război al informaţiilor împotriva Falun Gong din Hong Kong.

Oficialii Biroului de Legătură au organizat întâlniri individuale şi de grup cu Li şi ceilalţi doritori pentru a le studia „modul de a gândi” şi a evalua cât de bine au prins sensul recentelor discursuri rostite în limba de lemn de către oficialii de partid din China. Ei discutau şi cu privire la evoluţiile politice din Hong Kong.

Jurământul înaintea steagului roşu

Două sau trei luni mai târziu, în februarie 2007, lui Li i s-a spus să meargă pe Guangzhou Tianhe Stadium pentru a depune jurământul de aderare la Partidul Comunist Chinez. Li a spus familiei sale că plănuieşte să viziteze un prieten din oraş - el nu a menţionat ceremonia - şi a plecat într-o duminică. În acea zi a depus jurământul sub steagul roşu şi a devenit un membru al PCC.

Mai mult de o duzină de oameni s-au aflat acolo în acea zi şi toţi vorbeau cantoneza. Ou Guangyuan, vice-secretarul de atunci al Comitetului PCC din Guangdong, şi actualul director adjunct al Comitetului Permanent al Congresului Poporului din Guangdong a găzduit ceremonia.

După ce s-a întors la Hong Kong, Biroul de Legătură îl suna lunar, întâlnindu-se în clădirea lor sau în altă parte, a afirmat el. El trebuia să plătească o cotizaţie de membru de câteva sute de dolari hong-kong-ezi pe lună.

Dar aceste reuniuni se axau strict pe modalităţi de atacare a grupurilor pan-democratice din Hong Kong şi de infiltrare comunistă în interiorul acestor grupuri. El a spus că iniţial a contribuit cu multe idei despre cum să se infiltreze şi să submineze activiştii pro-democraţie şi practicanţii Falun Gong, pentru că voia să-şi arate loialitatea şi să le câştige încrederea.

Un milion de dolari

După ce a spus Biroului de Legătură că va începe recrutarea de noi membri de partid din şcoli şi din întreaga societate, el a primit aproximativ 130.000 de dolari (un milion de dolari hong-kong-ezi) pentru finanţarea operaţiunii. El a avut impresia că Biroul de Legătură nu este prea atent cu privire la modul în care sunt cheltuiţi banii şi oferea în mod regulat aproape o mie de dolari (7.000 de dolari hong-kong-ezi) în numerar celor care veneau lunar să raporteze.

Dar în ciuda tuturor banilor, încercările lui Li de a recruta noi membri de partid au fost un eşec lamentabil: nimeni nu voia să se alăture partidului şi a fost respins şi dispreţuit de semenii săi. Când mama lui a aflat ce făcea, i-a spus că este "nebun".

Iniţial, planul lui Li a fost să primească bani, să găsească membri, să fie promovat şi apoi să repete acţiunile. Realitatea situaţiei s-a dovedit un pic diferită: nimeni nu era interesat şi el a început să se simtă ca un idiot.

În acea perioadă a existat un scandal masiv în legătură cu laptele praf contaminat cu substanţe chimice industriale din China, iar regimul l-a muşamalizat luni de zile. Publicul a fost furios când acesta a apărut, după Jocurile Olimpice din 2008. El a început să îşi dea seama că partidul este "plin de minciuni."

Renunţarea la partid

Faptul că Li a început să citească seria editorială "Nouă Comentarii despre Partidul Comunist", publicată de Epoch Times în 2009, l-a ajutat foarte mult. Acest lucru l-a făcut să înţeleagă natura Partidului, Comentariile evidenţiind că acesta şi-a bazat puterea în principal pe violenţă brutală, îndoctrinare şi propagandă.

De asemenea, Li a început să se întâlnească cu practicanţi Falun Gong, o practică spirituală persecutată de partid în China. El a început să-şi dea seama treptat, dar sigur, că creierul i-a fost spălat de către partid, că s-a înşelat în privinţa foarte multor lucruri şi că întreaga sa tentativă de a adera la partid şi a acumula bogăţie şi putere a fost absurdă de la început.

După ce a fost un membru de partid timp de trei ani, Li a decis să renunţe. El s-a folosit de site-ul tuidang.dajiyuan.com, condus de ediţia chineză a acestui ziar, şi şi-a înregistrat demisia sub pseudonimul Li Sheng. Pe lângă ceea ce a aflat din cele Nouă Comentarii, cauza principală a fost fiasco-ul Bo Xilai.

"Aţi văzut că oamenii din Chongqing cântau cântece comuniste şi chiar au îndrăznit să pretindă că aceste cântece comuniste puteau vindeca boli?", a spus Li în timpul interviului. Termenul de "cântece comuniste" se referă la imnurile de mulţumire din era lui Mao, pe care Bo a încercat să le revitalizeze.

Li a susţinut: "Când Bo Xilai a ridicat steagul roşu, chiar şi câinii au început să danseze. Nu-i asta nebunie curată? M-am simţit îngrozit; era de-a dreptul ridicol."

După demisia lui Li din PCC, Biroul de Legătură a continuat să-l contacteze din timp în timp, iar el a menţinut legătura cu ei. Dar după incidentul cu Wang Lijun de la începutul anului 2012, când adjunctul lui Bo Xilai a încercat să dezerteze la Consulatul SUA din Chengdu, Li a spus că "s-a trezit cu adevărat."

În timpul acelui scandal a fost expusă implicarea lui Bo Xilai în recoltarea de organe pe viu de la practicanţii Falun Gong şi Li şi-a dat seama: "PCC este atât de rău. Lucrurile pe care practicanţii Falun Gong le spun sunt adevărate şi ceva atât de crud cum e recoltarea de organe pe viu este adevărat. "

În acel moment el a întrerupt comunicarea cu Biroul de Legătură. În timpul interviului, Li a spus că regretă că a înjurat practicanţii Falun Gong în trecut şi că îi pare rău de tot ce a făcut.

Finanţarea unui grup de faţadă

Printre revelaţiile de actualitate ale lui Li din acest interviu a fost şi aceasta: În luna mai, un oficial al Biroului de Legătură i-a spus că o organizaţie de nivel înalt finanţată direct de partid va începe atacarea Falun Gong din Hong Kong.

Curând după aceea, pe 8 iunie 2012, Hong Kong Youth Care Association (HKYCA) a fost înfiinţată. Acest grup a început imediat hărţuirea şi, în unele cazuri, atacarea violentă a practicanţilor Falun Gong şi a locurilor lor de protest.

"Am auzit că sunt susţinuţi de Comitetul pentru afaceri politice şi legislative şi că fiecare membru primeşte peste 20.000 de dolari hong-kong-ezi pe lună", a spus Li, referindu-se la organul de partid care controlează forţele de securitate din China şi care a primit un buget de peste 120 de miliarde de dolari în 2013, mai mult decât armata.

"Chiar şi cei din Biroul de Legătură ridiculizează Youth Care Association. Ei sunt ca o adunătură de infractori care recurg la astfel de metode dezgustătoare", a afirmat el. Metodele includ inundarea spaţiilor publice din Hong Kong cu bannere anti-Falun Gong, înjurarea practicanţilor la mitinguri Falun Gong şi, într-un caz, trântirea pe jos în scopul împiedicării unui eveniment Falun Gong.

Li a afirmat că s-a decis să îşi spună povestea pentru a informa oamenii din Hong Kong că un aparat comunist subteran există într-adevăr în Hong Kong – şi că nu este o veste prea bună.

Chiar şi unii dintre funcţionarii Biroului de Legătură nu sunt mulţumiţi de PCC, a afirmat Li. După ce a demisionat din partid, el a descoperit că unii din funcţionarii de acolo ridiculizau absurditatea campaniei de cântece comuniste a lui Bo Xilai, enunţând o groază de alte plângeri împotriva Partidului. El bănuieşte că mulţi dintre ei au demisionat din partid, dar continuă să se prefacă pentru a-şi păstra locurile de muncă.

Tradus de Aileen Wu şi Albert Ding. Redactat în limba engleză de Matthew Robertson.

chinareports@epochtimes.com

Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 21 de limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe