Semnarea Acordului de Asociere şi ZLSAC reprezintă o platformă sigură pentru reforme şi mediul de afaceri din R. Moldova

Moldova adera la U.E.
Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)

Semnarea Acordului de Asociere şi Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC) între UE şi Republica Moldova reprezintă o platformă sigură pentru reforme şi mediul de afaceri din Republica Moldova, acest act nefiind o etapă finală, ci de aprofundare a democraţiei, dezvoltării economice şi reformelor în vederea apropierii ţării de Europa.

Acestea sunt concluziile la care s-a ajuns în cadrul discuţiei publice, organizate astăzi de către Ministerul Economiei în colaborare cu proiectul Uniunii Europene “Asistenţa Republicii Moldova în procesul de implementare a ZLSAC” şi Asociaţia Businessului European.

În cadrul evenimentului s-a menţionat faptul că semnarea Acordului, o componentă a căreia este şi ZLSAC, va aduce pentru Moldova beneficii în mai multe domenii, cum ar fi drepturile omului, justiţie, protecţia consumatorului, educaţie, economie etc.

Wicher Slagter, şeful Secţiei Politice şi Economice a Delegaţiei UE în Republica Moldova, a remarcat că Moldova urmează să continue procesul de racordare a legislaţiei sale la legislaţia UE, iar implementarea ZLSAC va contribui la crearea unui mediu de afaceri mai previzibil, mai multe bariere din calea comerţului fiind astfel eliminate. “Nu ne dorim şi nu sîntem cointeresaţi într-o colonizare a ţării voastre, vrem ca între UE şi Moldova să existe un comerţ de calitate, să oferim oportunităţi mai bune mediului de afaceri, în special întreprinderilor mici şi mijlocii, să deveniţi mai competitivi”, a subliniat sursa citată.

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iulian Groza a declarat că semnarea acordului este un nou început ce oferă instrumentele necesare pentru a asigura o transformare durabilă, o europenizare a Republicii Moldova.

La rândul său, viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, a afirmat că Acordul de Asociere nu prezintă nici un pericol pentru relaţiile noastre cu Rusia, următoarea etapă pe care urmează să o realizeze Moldova fiind liberalizarea deplină a exporturilor. “Vreau să vă asigur că agricultorii autohtoni vor fi protejaţi în ceea ce priveşte ramurile sensibile din domeniu, cum ar fi viticultura, industria agro-alimentară etc.”, a accentuat Calmîc.

Astăzi, la Bruxelles, Premierul Iurie Leancă a semnat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, alături de Ucraina şi Georgia, în prezenţa a 28 de şefi de stat şi de guvern din ţările membre ale UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe