Băsescu, despre semnarea acordului de asociere UE-Republica Moldova

Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, că semnarea Acordului de asociere UE-Republica Moldova reprezintă împlinirea unui efort de 10 ani.

„De zece ani lupt pentru ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere, de când încă nu se pomenea în concluziile Consiliului European despre Republica Moldova. Este o zi în care vedem împlinit un efort politic la nivel european, dar în acelaşi timp, şi asta este de remarcat, efortul pe care l-au făcut moldovenii, guvernul lor. A început Filat un proces foarte inteligent, că a pus vizele întâi şi pe urmă asocierea şi Acordul de Liber Schimb. Şi sunt unicii care au reuşit şi una şi alta la ora asta. Deci am avut ce susţine. Leancă a continuat. Nu merg în Republica Moldova să sărbătoresc, nu am niciun aranjament de felul acesta” a declarat Traian Băsescu înaintea începerii lucrărilor Consiliului European, potrivit Evz.ro

La Bruxelles, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au semnat vineri dimineaţă acordurile de asociere şi liber-schimb cu Uniunea Europeană. UE a schimbat data semnării oficiale a acordului cu Republica Moldova şi Georgia, prevăzute iniţial pentru sfârşitul anului 2014, în contextul crizei din Ucraina şi presiunilor din partea Rusiei.

„Ştim cât este de exigent acest drum (către UE), însă nu avem niciun dubiu legat de determinarea noastră. Mulţumim pentru solidaritate şi ajutor. Cred cu tărie că vom merge înainte, şi nu înapoi. Integrarea europeană ne va face mai puternici. În toamnă trebuie să arătăm că ne-am rupt de trecut şi am ales viitorul”, a declarat premierul moldovean Iurie Leancă.