Evoluţiile din România nu permit un consens pe Schengen, decizia privind admiterea se va lua în 2013

Epoch Times România
24.10.2012

La Consiliul JAI de joi se va analiza stadiul aderării României şi Bulgariei la Schengen, luarea unei decizii fiind amânată pentru 2013 din cauza evoluţiilor recente de la Bucureşti care nu permit un consens pe Schengen, susţin surse europene.

Consensul nu este posibil deoarece mai multe ţări, printre care Germania, Olanda şi Belgia, se opun aderării celor două state, deşi acestea au îndeplinit criteriile tehnice.

Evenimentele din această vară din România sunt încă proaspete în memoria europenilor şi unele ţări privesc cu neîncredere promisiunile autorităţilor de la Bucureşti privind respectarea statului de drept.

Joi, Consiliul va fi informat despre situaţia la zi privind implementarea acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria. Totodată, va fi abordată chestiunea implementării unor măsuri care să contribuie la o extindere a spaţiului Schengen cu cele două ţări.

Pentru moment, se va menţine planul franco-german, de aderare în două etape, mai întâi cu graniţele aeriene şi maritime, şi apoi cu cele terestre.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei cipriote a UE, Nikos Christodoulides, a declarat recent pentru NewsIn că la Consiliul JAI de joi nu se va putea lua o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi şi-a exprimat speranţa că acest lucru se va putea face la reuniunea din decembrie.

”Preşedinţia cipriotă a sperat că va fi posibil să se ia o decizie la Consiliu privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen potrivit mandatului primit de la Consiliul European din martie. Regretăm foarte mult faptul că, în urma consultărilor cu toate părţile interesate, a devenit clar nu nu va fi posibilă, în această etapă, o decizie a Consiliului privind extinderea spaţiului Schengen”, a explicat Nikos Christodoulides.

”Preşedinţia îşi menţine angajamentul, în contextul solicitărilor repetate ale Comisiei Europene, de a-şi continua eforturile pentru a contribui la extinderea spaţiului Schengen. Prin urmare, Preşedinţia intenţionează să păstreze o legătură strânsă cu delegaţiile pentru a se asigura că o decizie a Consiliul va fi luată cât la curând posibil”, a spus purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei cipriote a UE.

Referitor la informaţia potrivit căreia decizia privind aderarea va fi luată în februarie 2013, Nikos Christodoulides speră că acest lucru se va întâmpla la Consiliul JAI din decembrie.

”În ceea ce priveşte informaţia că decizia va fi amânată până în februarie 2013, Preşedinţia cipriotă nu este la curent şi nu împărtăşeşte acest plan. Trebuie reţinut că această chestiune va fi pe agenda Consiliului JAI din decembrie”, a subliniat Nikos Christodoulides.

Pe agenda Consiliului JAI din 25-26 octombrie figurează subiectul Schengen, dar nu va fi luată nicio decizie. Consiliul va lua doar act de stadiul actual al aplicării acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria.

Discuţiile privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen care ar fi trebuit să aibă loc săptămâna viitoare la Consiliul JAI au fost amânate pentru februarie 2013, după raportul MCV pentru România, a scris, la sfârşitul săptămânii trecute, European Voice.

Potrivit European Voice, amânările repetate privind luarea unei decizii au legătură cu dorinţa miniştrilor de interne din UE de a vedea mai întâi raportul MCV pentru România, care va fi publicat până la sfârşitul anului 2012.

În Olanda au încă loc negocieri pentru formarea unui executiv după alegerile din septembrie, iar guvernul interimar nu vrea să se implice într-o decizie privind România şi Bulgaria. Mai multe guverne europene împărtăşesc îndoielile Olandei referitoare la statul de drept din România, notează Focus.

În martie, la Consiliul European s-a decis ca la Consiliul JAI din septembrie să se ia o decizie. Însă Consiliul JAI a fost anulat, din cauza lipsei de consens privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Surse europene precizau atunci că Germania şi Belgia s-au alăturat poziţiei Olandei.

După anularea Consiliului, MAE a afirmat că subiectele care urmau să fie discutate în septembrie au fost reportate pe agenda următoarei reuniuni a Consiliului JAI din 25-26 octombrie.

”Decizia de anulare a Consiliului JAI din 20 septembrie a.c. a fost luată de Preşedinţia cipriotă a Consiliului UE, după consultarea statelor membre. Preşedinţia cipriotă a apreciat că agenda nu avea suficientă substanţă, mai ales în condiţiile în care partea de justiţie fusese anulată încă din luna iulie a.c. Subiectele au fost reportate pe agenda următoarei reuniuni a Consiliului JAI din 25-26 octombrie 2012”, preciza MAE.

”Din punctul de vedere al României, care a fost de acord cu abordarea Preşedinţei cipriote, această perioadă reprezintă o oportunitate ce va fi folosită pentru continuarea demersurilor politico-diplomatice in vederea promovării obiectivului său de aderare la spaţiul Schengen”, potrivit unui comunicat al MAE.

Olanda a anunţat că va aştepta raportul MCV din decembrie pentru a reanaliza poziţia sa privind aderarea României dar şi a Bulgariei la Schengen.

Potrivit unui document trimis de Guvernului olandez Parlamentului, dezbaterile privind aderarea celor două ţări la Schengen vor fi amânate pentru 2013, dat fiind că raportul MCV pentru România va fi publicat la sfârşitul acestui an.

La 17 octombrie, preşedintele Traian Băsescu a solicitat sprijinul cancelarului federal Angela Merkel pentru ”degajarea unei decizii favorabile aderării României la spaţiul Schengen în cursul anului viitor”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Aflat în vizită în Germania săptămâna trecută, ministrul de externe, Titus Corlăţean, şi-a exprimat speranţa că ”statele care îşi menţin rezerve faţă de aderarea României vor înclina spre o soluţie de compromis, conformă cu regulile şi acquis-ul comunitar, care să permită deblocarea dosarului în cel mai scurt timp”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor