Evitarea consumului excesiv de zahăr - un pas important spre o viaţă sănătoasă
Zahărul, în forma în care suntem obişnuiţi să-l vedem, nu este un produs natural, ci rezultatul unui proces tehnologic. În natură, există o mulţime de produse cu gust dulce. Însă, o poftă excesivă şi obţinerea unor satisfacţii pronunţate, l-a determinat pe om să creeze zahărul.
Din sanscrită, "zaharul" înseamnă "dulce". În antichitate, obţinerea zahărului din trestia de zahăr era un proces anevoios, care implica mult timp şi efort, fapt pentru care nu era folosit în alimentaţie, ci doar în medicină. Situaţia s-a schimbat odată cu colonizarea Africii şi exploatarea forţei de muncă a sclavilor, care a creat premise necesare pentru asigurarea cu zahăr a Europei secolului al XVI-lea.
Începând cu acel moment, zahărul poate fi găsit în aproape toate alimentele de pe masa noastră. Care sunt consecinţele unei astfel de schimbări influenţate de om? Se pare, că în ziua de azi, dependenţa noastră de zahăr a căpătat proporţii globale şi a condiţionat apariţia unui şir întreg de probleme de ordin fizic şi psihologic pentru întreaga omenire.
Dulceaţa pe care ne-o oferă zahărul, ne ajută să ne simţim mai bine şi să obţinem o porţie de senzaţii plăcute, dar de scurtă durată. Este un lucru pe care îl învăţăm din copilărie, şi care, mai târziu, devine un obicei. În timp, folosirea zahărului se transformă într-un mod tradiţional de a ne îmbunătăţi starea de spirit şi ne creează o puternică stare de dependenţă. Putem face multe ”probleme” să dispară, dacă consumăm ceva dulce.
De fapt, dacă este să tratăm serios acest subiect, zahărul – este primul pas spre o dependenţă de droguri. Mulţi experţi sunt de părere că, copiii care tind să consume cantităţi mari de zahăr în copilărie, sunt mult mai predispuşi la o dependenţă ulterioară de alcool, decât semenii lor. Zahărul creşte nivelul de serotonină, hormonul plăcerii şi provoacă un aflux de energie. În realitate, efectul se termină atât de rapid, precum începe.
După ce nivelul de serotonină scade, dispoziţia se înrăutăţeşte din nou, şi reapare dorinţa să gustăm din ceva dulce. În timp, cantitatea de dulce trebuie să crească, pentru că sensibilitatea receptorilor la insulină se reduce. Alcoolul are acelaşi efect. Ciclurile de schimbare a dispoziţiei cauzate de consumul artificial de zahăr, duc la dezvoltarea unei dependenţe puternice.
Cu timpul, această dependenţă cauzează multe probleme de sănătate. O cantitate excesivă de zahăr în sânge determină pancreasul să producă mai multă insulină. Cu fiecare linguriţă de zahăr, creşte nivelul de insulină în sânge. În cele din urmă, apare rezistenţa celulelor la insulină. Celulele încetează să răspundă la semnalele insulinei şi nivelul acestui hormon începe să crească.
Insulina este un hormon anabolic care este responsabil pentru acumularea, păstrarea grăsimii în corp şi reglarea greutăţii corporale. Rezistenţa la insulină provoacă obezitate, diabet, probleme cardiace, activarea răspunsurilor inflamatorii, cancer şi o speranţă de viaţă redusă.
Astăzi, când zahărul poate fi găsit peste tot, asistăm la o creştere fără precedent a bolilor civilizaţiei. Se pare că este un fel de pedeapsă pentru tendinţele excesive ale oamenirii pentru diverse plăceri, printre care şi plăcerea de a savura ceva dulce. Mulţi oameni de ştiinţă sunt convinşi că zahărul este un produs absolut nepotrivit pentru dieta noastră. Nu este ceva normal – să separi o componentă dintr-un produs natural şi să îl consumi în cantităţi fără măsură.
Potrivit medicinei chineze, pofta pentru ceva dulce este un simptom al lipsei de qi în splină. Zahărul, la rândul său, nu este în măsură să compenseze o astfel de insuficienţă. Pentru această, natura a creat numeroase legume dulci, fructe şi fructe de pădure, care constituie adevărate comori de substanţe nutritive utile.
Renunţarea la un consum excesiv de zahăr este un pas absolut necesar pentru sănătate. Dacă nu suntem în stare să ne debarasăm de această obişnuinţă imediat, putem reduce treptat cantitatea de zahăr cosumat. Şi să încercăm să includem în alimentaţie doar dulciuri de origine naturală.