Transnistria utilizează un punct de control capital la intrarea în Bender dinspre Chişinău

Liderul regiunii transnistrene Evghenii Şevciuk.
Liderul regiunii transnistrene Evghenii Şevciuk. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Până la 14 octombrie, Tiraspolul va construi pe teritoriul punctului de control Bender un edificiu capital modern, va instala moduluri în care va fi amplasat punctul de perfectare vamală, o sală de aşteptare şi punctul de declarare, s-a anunţat joi la şedinţa convocată de liderul autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuc.

Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al liderului tiraspolean că şedinţa a fost dedicată "modernizării punctelor de control de la hotarul transnistrean". Participanţii au discutat despre planurile şi termenele lucrărilor preconizate, apreciind că modernizarea punctelor de control "va accelera şi va uşura procesul de traversare a graniţei de stat de către cetăţeni". "Infrastructura hotarului de stat trebuie să îi satisfacă şi pe cetăţenii Transnistriei, şi pe vizitatorii străini ai republicii", a accentuat Şevciuc, care a dat indicaţiile respective ministerului regional al afacerilor interne, comitetului vamal şi KGB-ului. Conform statisticilor vameşilor transnistreni, "peste 30 de autobuze, circa 150 de maxi-taxi şi circa 2,5 mii de autocamioane şi autoturisme trec lunar prin punctul de control Bender".

Liderul tiraspolean a convocat patru şedinţe de acest fel în ultima perioadă, în legătură cu cozile enorme care se formează la punctele de trecere şi control ale Transnistriei, în special, la Pervomaisc, la hotarul cu Ucraina, menţionează InfoTag. În aceste condiţii, încă în primăvara acestui an, Şevciuc a dispus "modernizarea punctelor de control internaţionale", pentru a le mări capacitatea de trafic.

Formarea cozilor este determinată de efectuarea controlului de paşapoarte, de frontieră la punctele de control, completarea fişelor de migraţiune, înregistrarea automobilelor. În plus, "oamenii legii" transnistreni lasă să treacă prioritar automobilele cu numere de înmatriculare transnistrene. Astfel, joi autocare cu copii din Rusia, care se îndreptau la Tiraspol la un turneu de hochei dinspre Aeroportul Chişinău, au fost ţinute şase ore la punctul de control Bender.