G8: Problema siriană în confruntarea dintre Obama şi Putin

Atmosfera a fost glacială între Putin şi Obama la Summitul G-8. Mai marii lumii au opinii diferite în ceea ce priveşte conflictul sirian. Televiziunile au transmis astazi imaginile a doi preşedinţi tensionaţi, care au apărut fără să schiţeze vreun zâmbet în faţa camerelor de luat vederi, la sfărşitul întrevederii ce a avut loc într-un luxos complex hotelier din Lough Erne.
Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin. (JEWEL SAMAD / AFP / GettyImages)
Mioara Stoica
18.06.2013

Atmosfera a fost glacială între Putin şi Obama la Summitul G-8. Mai marii lumii au opinii diferite în ceea ce priveşte conflictul sirian. Televiziunile au transmis astazi imaginile a doi preşedinţi tensionaţi, care au apărut fără să schiţeze vreun zâmbet în faţa camerelor de luat vederi, la sfărşitul întrevederii ce a avut loc într-un luxos complex hotelier din Lough Erne.

Într-o confruntare de două ore, cei doi lideri, nu au făcut progrese substanţiale cu privire la problema centrală, cea a Siriei. Rusia continuă să îl susţină pe Bashar Al-Assad, în ciuda opoziţiei întâmpinate din partea statelor occidentale, în timp ce Statele Unite au anunţat, săptămâna trecută, că vor trimite arme rebelilor sirieni, pentru ca aceştia să se poată apăra de forţele loiale preşedintelui Bashar al-Assad.

Dar, atât Obama cât şi Putin au declarat că vor redeschide calea spre o conferinţă de pace la Geneva, în ciuda obstacolelor uriaşe.

"Deşi opiniile noastre sunt diferite, ne dorim să punem capăt violenţelor din Siria. Am convenit să încurajăm părţile să vină la masa negocierilor", a completat preşedintele rus.

Washingtonul şi Moscova au decis în luna mai a acestui an să organizeze o conferinţă de pace, Geneva 2, pentru a facilita negocierile între părţile beligerante din Siria, însă aceasta pare puţin probabilă având în vedere amploarea divergenţelor şi războiul neîntrerupt. Insurgenţii, care au fost puşi cu spatele la zid de contra-ofensiva armatei din Damasc sprijinită de mii de "Hezbollah" care au sosit din Liban, doresc să îşi recapete poziţiile pierdute înainte de a începe orice negociere.

În timpul întâlnirii, Obama şi Putin au mai convenit să organizeze un summit bilateral Rusia-SUA în perioada 3 - 4 septembrie, la Moscova.

"Pentru a consolida natura constructivă a relaţiei noastre vom menţine contacte la nivel înalt şi vom organiza un summit SUA-Rusia chiar înainte de G20", au declarat preşedinţii.

Evident, relaţiile strategice ale Casei Albe cu Moscova nu se limitează la Siria şi la bătălia de la Damasc. De fapt, ieri Obama, care a încercat în zadar să-l înmoaie pe Putin în timpul unei apariţii publice scurte, cu o glumă despre judo şi baschet, a mulţumit Rusiei pentru modul în care a cooperat la combaterea terorismului după atacul de la Boston. Preşedintele american a explicat că cele două ţări se pregătesc pentru o nouă etapă de cooperare mai extinsă: intensificări ale relaţiilor comerciale, consultări mai frecvente şi la cel mai înalt nivel cu privire la toate aspectele strategice şi militare, colaborare în lupta împotriva terorismului, explorarea unor posibilităţi cu privire la reduceri echilibrate a arsenalelor lor nucleare.

În ceea ce priveşte programele atomice, promisiunea lui Putin este aceea de a lucra pentru a dezamorsa ameninţarea nord-coreeană. Referitor la problema nucleară iraniană, Statele Unite si Rusia sunt "prudent optimiste", dupa alegerea noului preşedinte, Hassan Rohani, susţine Barack Obama.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor