Europenii se unesc împotriva cerşetorilor din România şi Bulgaria

Interzicerea cerşetoriei revine în forţă în oraşele elveţiene. (photos.com)
Bogdan Costea
26.06.2012

Europa este sufocată de cerşetorii români şi urmările nu au încetat să apară. În Spania a fost reactivat un plan împotriva cerşetoriei infantile înainte de olimpiadă, britanicii evacuează din centrul Londrei zeci de români fără adăpost; în Franţa, cerşetorii români sunt subiectul unor hotărâri judecătoreşti, iar Norvegia vrea să îi expulzeze; parlamentarii finlandezi încearcă să interzică cerşetoria, motivând că numărul romilor din România şi Bulgaria care cerşesc este tot mai mare, iar aceştia devin şi tot mai agresivi.

Primăria din Cordoba, Spania, a anunţat că va oferi locuri în grădiniţe pentru copiii de etnie romă, pentru ca mamele lor să nu îi mai folosească la cerşit. Planul a funcţionat şi în urmă cu trei ani. Şcolarizarea romilor va merge mână în mână cu o campanie prin care spaniolii sunt îndemnaţi să nu mai dea bani cerşetorilor.

Trei deputaţi din partidul naţionalist finlandez au propus un proiect de lege care va interzice cerşetoria în locuri publice, după ce aleşii din Norvegia au decis să discute o propunere prin care să-i expulzeze pe cerşetorii străini, printre care foarte mulţi români.

În cazul în care proiectul va fi adoptat, legile care se referă la ordinea publică din Finlanda vor fi schimbate astfel încât cerşetorii să poată să fie amendaţi. Propunerea arată că cerşetoria are un impact negativ asupra siguranţei populaţiei autohtone iar a le permite romilor să cerşească nu înseamnă că ei nu vor mai fi săraci sau discriminaţi în ţările din care provin.

Autorităţile din oraşe finlandeze au arătat că au înregistrat un număr tot mai mare de cetăţeni romi, în principal din România şi Bulgaria, mulţi având ca singură ocupaţie cerşetoria.

La mijlocul lunii aprilie, autorităţile din Norvegia au anunţat şi ele măsuri contra cerşetorilor care ar proveni din nou, în număr mare, din România. Guvernul norvegian de centru stânga a anunţat că intenţionează să introducă în Parlament o propunere de lege care să permită poliţiei să expulzeze cerşetorii străini suspectaţi că fac parte din grupări organizate sau că sunt victime ale traficului de persoane, relatează site-ul Views and News din Norvegia. Propunerea este o reacţie la numărul mare de cerşetori veniţi în ultimii ani în Norvegia, în special din România. Norvegienii au avut o lege care interzicea cerşitul, însă aceasta a fost abrogată în 2006. Din 2007 au început să apară numeroşi cerşetori din România şi Bulgaria.

Plângeri au fost înregistrate chiar de atunci, în special în legătură cu cerşetorii români, consideraţi de multe ori agresivi şi membri ai unor reţele organizate.

Numărul mare al romilor şi hoţilor de buzunare care s-au aciuat în Londra, cu ocazia Jocurilor Olimpice, a făcut ca Scotland Yard-ul să apeleze la Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră pentru a putea scăpa de ei. Oficialii britanici au anunţat că peste 30 de arestări au fost făcute în cadrul acţiunilor împotriva cerşetorilor est-europeni, de teama că ei i-ar putea viza pe turişti şi ar putea folosi copii pentru a cerşi bani. Scotland Yard-ul depune eforturi pentru combaterea nivelului ridicat al comportamentelor antisociale, provocat de romii care vin în capitala britanică din ţări precum România, Lituania şi Bulgaria pentru a cerşi sau a comite alte infracţiuni. În zonă au fost raportate cazuri de furturi de telefoane mobile sau portofele de pe mesele de restaurant, iar unii se dau drept poliţişti în civil pentru a-i înşela pe turişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor