Ajutorul dat de un poliţist român detaşat la Helsinki, uşurează munca poliţiei finlandeze
Munca poliţiei finlandeze a devenit mai uşoară datorită ajutorului oferit de un poliţist detaşat din România, de la începutul lunii iunie, care a contribuit la îmbunătăţirea fluxului de informaţii între Bucureşti şi Helsinki. Ofiţerul român este folosit la verificarea unor nave cu imigranţi din porturi şi ca translator în relaţia cu imigranţii romi suspectaţi de infracţiuni, informează miercuri ziarul finlandez Helsingin Sanomat.
'Sunt foarte mulţumit. Este competent, calificat în limbi străine, o alegere bună şi ceea ce am sperat să ni se trimită', a afirmat cu entuziasm inspectorul Kari Niinimäki de la Departamentul de Poliţie din Helsinki.
Munca ofiţerului de poliţie român constă în principal în a participa la investigaţii privind infracţiuni împotriva proprietăţii, de care sunt suspectaţi imigranţi romi. Totuşi, el va asista poliţia finlandeză şi în alte probleme atunci când va fi necesar.
Potrivit lui Niinimäki, poliţistul român a îmbunătăţit deja fluxul de informaţii dintre Bucureşti şi Helsinki. În plus faţă de faptul că informaţiile circulă acum mai repede decât anterior, ele sunt, de asemenea, de calitate mai bună. Totodată, informaţiile pot fi cerute mai uşor decât înainte.
Cu toate acestea, poliţistul român nu este autorizat să servească ca ofiţer de poliţie în Finlanda şi poate acţiona doar la cererea poliţiei locale. El acţionează ca expert care poate, de exemplu, să ia parte la percheziţii la domiciliu şi interogatorii. Poliţistul detaşat a fost prezent şi la verificări prin sondaj, efectuate de poliţie în porturi, în scopul de a stabili dacă imigranţii care sosesc în Finlanda au toate actele în regulă.
În plus, ofiţerul român a intervievat romi reţinuţi, explicându-le ce se întâmplă, fapt care a făcut investigaţiile mai uşoare. Datorită lui, poliţia finlandeză nu mai este atât de dependentă de programarea unor translatori oficiali, pe care trebuia să o dispună.
'Ne economiseşte timp în multe feluri, oferindu-ne libertatea de a acţiona. Ne gândim în fiecare zi la ce altceva am putea face mai bine împreună', a subliniat Niinimäki.
Poliţistul român a dat un răspuns negativ la toate solicitările mass-media de interviuri. 'A examinat această problemă în linişte, discutând-o şi cu superiorii săi de acasă. Rezultatul final este că nu intenţionează să apară în public', a explicat Niinimäki.
Ofiţerul român de poliţie, care a venit la începutul lunii iunie, va lucra în Finlanda şi va asista poliţia finlandeză până la sfârşitul lunii august.
Una dintre cele mai recente anchete care implică romi şi care a fost efectuată de Departamentul de Poliţie din Helsinki a vizat suspiciuni de trafic de fiinţe umane. Ziarul ''Hufvudstadsbladet'' de limbă suedeză a relatat duminică că bărbaţi în costum şi conducând maşini scumpe au fost observaţi în faţa centrului de servicii înfiinţat pentru romi, la Helsinki, colectând bani de la cerşetori. Ombudsmanul pentru minorităţi Eva Biaudet şi poliţia au vazut acolo indicii clare ale traficului de fiinţe umane.
Cu toate acestea, inspectorul Petri Rainiala de la Departamentul de Poliţie din Helsinki apreciază că simplul fapt că un bărbat care conduce un BMW a primit bani de la un imigrant rom nu este un indiciu foarte relevant de trafic de fiinţe umane. Potrivit lui Rainiala, faptul că romii trăiesc în condiţii sociale precare, nu îi face automat victime ale acestui tip de trafic.
Rainiala a relevat că poliţia a luat notă de cazul prezentat, dar, pentru moment, acesta nu depăşeşte pragul pentru o anchetă preliminară. El consideră că este vorba doar de un mod tipic de manipulare a banilor în cultura romilor.