Rusia tergiversează plata unor despăgubiri de 1 milion de euro în cazul unui grup de elevi din Transnistria

(photos.com)

Aproximativ 200 de elevi şi părinţi din şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană aşteaptă de doi ani despăgubiri morale din partea Rusiei, în urma unei decizii a Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) din 2012, care a stabilită că Moscova a încălcat dreptul la educaţie în cazul acestor copii, relatează Publica.md.

Prin verdictul său, CEDO a obligat Rusia la plata unor despăgubiri morale de peste 1 milion de euro reclamanţilor.

'Problema este mult mai gravă. Uitaţi-vă la agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, uitaţi-vă la anexarea Crimeii. Rusia demonstrează că sfidează toate normele şi angajamentele internaţionale, situaţia este foarte gravă şi înseamnă riscuri directe pentru Republica Moldova', a declarat analistul politic Oazu Nantoi.

Federaţia Rusă a fost reclamată la CEDO pentru efectele politicii lingvistice, adoptate în anii 90 ai secolului trecut de către regimul separatist, pe care ea îl sprijină. Printr-o serie de legi, administraţia de la Tiraspol a interzis utilizarea alfabetului latin în şcoli. Atunci au avut loc şi încercări de a închide aceste instituţii de învăţământ din Transnistria, aminteşte Publica.md.