Europa trebuie să evite cu orice preţ ascensiunea extremei-drepte în Germania

În pofida poverilor şi riscurilor pe care Germania şi le-a asumat deja, guvernul ţării este acuzat că nu face şi mai mult.
Ministrul economiei spaniol, Luis de Guindos. (JAIME REINA / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
12.06.2012

În pofida poverilor şi riscurilor pe care Germania şi le-a asumat deja, guvernul ţării este acuzat că nu face şi mai mult. Izolarea şi dojenirea Berlinului, în timp ce se încearcă să se forţeze ţara să subscrie la finanţele întregii zonei euro, reprezintă un curs politic periculos. Ascensiunea naţionaliştilor extremei-drepte în Grecia sau Olanda este profund regretabilă. Dar ascensiunea extremei-drepte în Germania va fi un dezastru, se arată într-o analiză publicată luni de Financial Times (FT).

Luis de Guindos, ministrul spaniol al economiei, a prezis recent pentru Financial Times că ''bătălia pentru euro se va da în Spania''. Niall Ferguson şi Nouriel Roubini au avertizat că Europa este 'periculos de aproape' de 'repetarea dezastrelor din anii 1930'. Ca în anii 1930, un conflict în Spania este văzut acum ca fiind critic pentru o luptă mai mare pentru soarta Europei. Încă o dată, Germania, este distribuită în rolul personajului negativ într-o dramă pan-europeană.

Imaginea care rezultă din presa lumii este a unei Germanii încăpăţânate, ale cărei acţiuni ameninţă lumea. Revista britanică The Economist a ilustrat în numărul din weekend economia globală ca o corabie care se scufundă şi o imploră pe Angela Merkel ''să pornească motoarele'.

Cererile adresate Germaniei pot avea un sens economic, dar din punct de vedere politic sunt nerealiste şi periculoase. Mai rău, dacă sunt adoptate riscă să provoace chiar radicalizarea politică pe care doresc să o prevină.

De exemplu, propune FT, schema de asigurare a depozitelor bancare la nivel european. Aşa cum spunea un înalt politician olandez care împărtăşeşte punctul de vedere german: 'Nu putem presa spre o uniune bancară când francezii tocmai au redus vârsta de pensionare la 60 de ani iar noi am crescut-o la 67 de ani'. Din punctul de vedere olandez şi german este nedrept ca cetăţenii lor să subscrie ca băncile din ţările care folosesc banii lor să plătească beneficii sociale ce sunt mai generoase decât cele oferite în Germania sau Olanda.

Dilema arată de ce un exerciţiu care sună destul de tehnic, cum ar fi asigurarea depozitelor bancare, are implicaţii profunde pentru suveranitatea naţională. Odată ce faci un pas mare spre mutualizarea datoriilor din Europa eşti forţat să mergi spre o uniune politică mai profundă. Va fi necesară armonizarea sistemelor europene de asigurări sociale, o muncă de decenii.

Guvernul Merkel nu exclude obligaţiunile din zona euro sau asigurarea depozitelor din UE pentru totdeauna. Susţine că orice demers similar poate veni doar ca parte a unui proiect mai mare - constituirea unei uniuni politice. Orice altceva va fi ca şi cum ai da Europei de Sud un card de credit german, fără a stabili o limită de credit.

Un sondaj sondaj recent al Pew a arătat că majorităţi puternice din Europa sunt împotriva cedării suveranităţii naţionale în chestiuni bugetare unei autorităţi centrale. Acelaşi sondaj a arătat că Merkel este foarte admirată, nu doar în Germania, ci în întreaga Europă.

Deşi gestionarea crizei de către Merkel nu a fost fără cusur, potrivit FT, ea a împiedicat extremiştii politici să prindă rădăcini în ţară. Este suficient să arunci o privire la vecinii Germaniei. În Franţa, o treime din electorat a votat recent pentru un candidat al extremei-dreapta sau extremei-stânga la preşedinţie. În Olanda, ca şi Germania o ţară creditor care s-a săturat să acorde fonduri de salvare Europei de Sud - extrema-dreapta şi extrema-stânga ocupă primul şi al doilea lor în sondajele de opinie. În Austria, extrema-dreaptă are aproape 30% în sondaje.

Germania are toate condiţiile pentru o reacţie similară. Alegătorii ţării au toate motivele să se simtă înşelaţi cu privire la euro. Li s-a promis odată că moneda unică implică o clauza de ''no-bailout'', ce va împiedica contribuabilii germani de la a sprijini alte ţări din zona euro. Germania a trebuit să accepte deja datorii potenţiale de 280 miliarde de euro pentru a finanţa diverse planuri de salvare din Europa - şi vor veni cereri suplimentare. Prin simpla finanţare a contribuţiei Germaniei la Mecanismul European de Stabilitate va creşte deficitul bugetar al ţării în acest an de la 26 miliarde de euro la 35 de miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor