Jurnaliştii turci închişi sunt disponibili pentru 'adopţie'
STOCKHOLM - Cel puţin 100 de jurnalişti se află în prezent în spatele gratiilor, în Turcia, provocând îngrijorare internaţională asupra înrăutăţirii stării libertăţii presei din ţară. În Indicele mondial al libertăţii presei pentru anul 2011, publicat de Reporteri Fara Frontiere, Turcia a scăzut 10 locuri până pe locul 148, din 178 de ţări, comparativ cu anul anterior.
Într-un efort de a-i ajuta pe acei jurnalişti şi de a sensibiliza publicul cu privire la dificultăţile lor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) a creat o campanie de a "adopta" jurnaliştii turci închişi.
Ideea din spatele campaniei FEJ, realizată în colaborare cu Asociaţia jurnalistului turc, este ca alţi profesionişti mass-media europeni să "adopte" un coleg turc arestat şi să îi ofere sprijin personal. Ei îşi pot scrie scrisori pentru a păstra legătură, pentru a-şi sprijini şi încuraja familiile şi sensibiliza publicul cu privire la cazurile lor. Un alt scop, desigur, este atragerea atenţiei cu privire la situaţia libertăţii de exprimare în Turcia.
Preşedintele FEJ, Arne König, consideră că ţările Uniunii Europene ar trebui să fie mult mai sonore în critica lor faţă de Turcia.
Din cei peste 100 de turci închişi, 17 au fost adoptaţi de la începutul lunii februarie de asociaţiile de presă şi de publicaţii din Suedia, Franţa, Belgia, Ungaria, Marea Britanie şi altele.
Arne König menţionează cazul jurnalistului Tuncay Ozkan. Ozkan a fost închis pentru patru ani, fără a exista un proces în acest sens, ultimul an petrecându-l în detenţie solitară. König consideră că Turcia va fi în cele din urmă condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru cazul lui Ozkan.
"Fiica acestui om încearcă în fiecare săptămână să-l viziteze. Când a mers la şcoală, i s-a spus să nu-l mai viziteze, pentru că îi lua prea mult timp - o jumătate de zi în fiecare săptămână. Deoarece a continuat cu vizitele, a fost exmatriculată de la şcoală... Există multe poveşti de acest gen", a spus König.
König consideră că Uniunea Europeană şi-a pierdut o parte din autoritatea sa de a critica candidatul îndelungat al UE, Turcia, permiţând noua lege mass-media în ţara membră Ungaria. Legea a fost aspru criticată pentru limitarea libertăţii de exprimare, iar König consideră că încalcă articolul 7 din Tratatul UE, care vorbeşte despre încălcarea valorilor comune ale UE.
"Totuşi, este clar că situaţia din Turcia este un dezastru, atunci când vine vorba de libertatea de exprimare şi a presei. [UE] ar trebui să fie mult mai deschisă în critica sa, dar interesele comerciale tind să domine", a arătat König. El a fost critic şi faţă de ţara sa, Suedia, în abordarea ei faţă de Turcia.
"Cred că Suedia a fost surprinzător de moale, având în vedere ceea ce se întâmplă în prezent în Turcia. Statul de drept este foart slăbit atunci când vine vorba de jurnalişti, care ajung în închisoare, şi de sindicate. Turcia încalcă multe din convenţiile internaţionale pe care le-a ratificat", a afirmat el.
Reprezentanţi ai Federaţiei Europeane a Jurnaliştilor au făcut opt călătorii în Turcia din toamna anului 2011, iar ţara reprezintă acum prioritatea FEJ în Europa în domeniul libertăţii presei.
Turcia, la fel ca majoritatea ţărilor care închid jurnalişti, nu îi acuză în mod deschis de infracţiuni legate de activitatea lor mass-media. De obicei, ei se confruntă cu alte acuzaţii, de multe ori vagi, legate de anumite activităţi infracţionale. În Turcia, acuzaţia cel mai des întâlnită în astfel de cazuri este aceea de "terorism".
Ca un exemplu legat de atitudinea acestor ţări, König a menţionat întâlnirea sa cu ministrul adjunct chinez al informaţiilor înainte de Jocurile Olimpice din Beijing din 2008. Atunci când a fost întrebat de cazul celor 27 de jurnalişti închişi în China în acel moment, ministrul s-a supărat foarte tare, îşi aminteşte König:
"Când am adus vorba, el a zis: 'Cum ştiţi că aceste persoane sunt jurnalişti? Ei sunt infractori!' Acesta este modul în care aceste regimuri îi văd pe jurnalişti. Desigur, ei nu vor spune 'Îi închidem din cauza a ceea ce scriu'," a spus el.
The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.