Europa se confruntă cu o "recesiune moderată" în prima jumătate a anului

Comisarul pentru economie al Europei susţine că continentul se confruntă cu o "recesiune moderată" în prima jumătate a anului 2012, neavând loc o redresare economică în ultimele şase luni, potrivit unui raport VOA.
Epoch Times România
25.01.2012

Comisarul pentru economie al Europei susţine că continentul se confruntă cu o "recesiune moderată" în prima jumătate a anului 2012, neavând loc o redresare economică în ultimele şase luni, potrivit unui raport VOA.

Şeful pentru economie al Uniunii Europene, Olli Rehn, a făcut această predicţie marţi, când miniştrii de finanţe din Europa au încheiat două zile de discuţii la Bruxelles. El a spus recent că pieţele financiare şi-au îmbunătăţit uşor opinia despre zona euro, blocul european de 17 naţiuni care utilizează moneda comună euro, dar rămân negative în viziunea lor de ansamblu.

Miniştrii de finanţe s-au concentrat în discuţii asupra situaţiei financiare periculoase a Greciei şi asupra dificultăţilor cu care se confruntă guvernul de la Atena în negocierile cu creditorii privaţi pentru a reduce suma de aproximativ 130 de miliarde de dolari pe care Grecia le-o datorează.

Rehn a declarat că un acord între Grecia şi mările instituţii financiare "este foarte aproape." Cu toate acestea, instituţiile financiare au relatat că nu vor accepta voluntar o reducere mai mare de 50% din valoarea nominală a sumei pe care Grecia le-o datorează, iscându-se o dispută asupra ratei dobânzii pe care Grecia o va plăti pentru datoria rămasă.

Miniştrii de finanţe au cerut ca băncile să nu impună o rată mai mare de 3,5%, în scopul limitării costurilor de împrumut ale Greciei şi permiterii redresării sale economice în următorii ani. Însă băncile au făcut presiuni pentru o rată de 4%, de care liderii europeni se tem că va reduce şansa Greciei de a-şi micşora deficitul la un nivel rezonabil.

În acelaşi timp, miniştrii de finanţe au cerut ca parlamentarii greci să îşi asume în scris angajamentele de impunere a unor noi măsuri de austeritate nepopulare. Grecia solicită aprobarea unui nou plan de salvare de 168 de miliarde de dolari, al doilea în ultimii doi ani, pentru a evita nerespectarea obligaţiilor de plată în luna martie.

Dar liderii europeni susţin că nu vor aproba ajutorul financiar fără un acord global privind reducerea datoriei şi impunerea unor măsuri de austeritate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor