Europa ne învaţă cum să luptăm împotriva evaziunii şi a fraudei fiscale

. (Epoch Times România)
Bogdan Costea
07.12.2012

Aproximativ o mie de miliarde de euro se pierd anual în Uniunea Europeană prin evaziune şi fraudă fiscală, această sumă reprezentând o ameninţare la adresa impozitării corecte. ”În timp ce statele membre trebuie să înăsprească măsurile naţionale de combatere a evaziunii fiscale, doar aplicarea de soluţii unilaterale nu va da rezultate. În cadrul unei pieţe unice, într-o economie globalizată, neconcordanţele şi lacunele din legislaţiile naţionale devin instrumentele celor care caută să se sustragă de la plata impozitelor. Prin urmare, este esenţială o poziţie puternică şi coerentă a UE împotriva evazioniştilor şi a celor care îi favorizează”, a declarat Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare, citat de site-ul oficial al Uniunii Europene.

În acest sens, Comisia a prezentat un plan de acţiune pentru a reacţiona mai eficient la nivelul UE împotriva evaziunii şi a fraudei fiscale. Planul conţine un set de măsuri cuprinzător, care vizează atât prezentul, cât şi viitorul, fiind destinat să ajute statele membre să îşi protejeze bazele de impozitare şi să recupereze miliarde de euro care li se cuvin în mod legitim.

Ca primă acţiune imediată, Comisia a adoptat şi două recomandări, menite să încurajeze statele membre să ia măsuri imediate şi coordonate cu privire la anumite probleme stringente. Prima recomandare prevede o poziţie puternică a UE împotriva paradisurilor fiscale, care este mai fermă decât măsurile internaţionale actuale. Statele membre sunt încurajate să identifice, utilizând criterii comune, paradisurile fiscale şi să le plaseze pe „liste negre” naţionale. Sunt prezentate şi măsuri detaliate destinate să convingă aceste ţări din afara UE să aplice standardele de guvernanţă ale UE. A doua recomandare se referă la planificarea fiscală agresivă. Recomandarea sugerează modalităţi de a aborda aspecte tehnice şi lacune juridice pe care unele întreprinderi le exploatează pentru a evita plata impozitelor la un nivel just. Statele membre sunt încurajate să îşi revizuiască convenţiile privind evitarea dublei impozitări, pentru a evita ca ele să determine absenţa totală a obligaţiilor fiscale. Statele membre ar trebui să adopte şi o regulă generală comună antiabuz, în temeiul căreia ele ar putea să ignore orice înţelegere artificială realizată în vederea comiterii evaziunii fiscale şi să stabilească în schimb impozite pe baza activităţii economice propriu-zise.

Pentru a se asigura că planul de acţiune prezentat este aplicat, Comisia va înfiinţa instrumente de monitorizare activă şi tabele de punctaj noi, pentru a menţine ritmul în lupta împotriva evaziunii şi a fraudei fiscale. O nouă Platformă pentru buna guvernanţă fiscală va monitoriza şi va raporta cu privire la aplicarea de către statele membre a recomandărilor.

La Consiliul European din martie 2012, statele membre au solicitat Comisiei „să elaboreze rapid modalităţi concrete de îmbunătăţire a luptei împotriva fraudei fiscale şi a evaziunii fiscale, inclusiv în ceea ce priveşte ţările terţe.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor