Europa, în faţa unei "epidemii de cancer". Pe timpul pandemiei de Covid s-a "ratat" diagnosticarea a un milion de cazuri

Celulă canceroasă
Celulă canceroasă

Experţii au avertizat că Europa se va confrunta cu o "epidemie de cancer" dacă nu se iau măsuri urgente pentru a stimula tratamentul şi cercetarea. Dezastrul vine în contextul în care, pe timpul pandemiei de Covid-19, s-a ratat diagnosticarea a aproximativ un milion de cazuri, informează The Guardian.

Impactul Covid-19 şi accentul pus pe acesta au scos la iveală "slăbiciunile" sistemelor de sănătate şi ale cercetării în domeniul cancerului de pe întreg continentul, care, dacă nu sunt abordate de urgenţă, vor duce la un regres de aproape un deceniu în ceea ce priveşte rezultatele în materie de cancer, afirmă cei mai importanţi experţi în domeniul sănătăţii şi ştiinţei.

Un raport - intitulat "European Groundshot - Addressing Europe's Cancer Research Challenges: a Lancet Oncology Commission" - a reunit o serie largă de experţi în domeniul ştiinţei, asistenţei medicale şi drepturilor pacienţilor, cu cunoştinţe detaliate despre cancer în Europa.

Potrivit experţilor, una dintre consecinţele neintenţionate ale pandemiei au fost efectele negative pe care le-a avut asupra serviciilor oncologice, a cercetării în domeniul cancerului şi pacienţilor de cancer, precum şi asupra serviciilor de sănătate, din cauza reorganizării rapide a serviciilor de sănătate şi a blocajelor naţionale.

"Pentru a sublinia amploarea acestei probleme, estimăm că aproximativ un milion de diagnostice de cancer ar fi putut fi ratate în întreaga Europă în timpul pandemiei Covid-19", au scris aceştia în The Lancet Oncology.

"Există dovezi emergente că o proporţie mai mare de pacienţi sunt diagnosticaţi cu cancer în stadii mai avansate în comparaţie cu ratele de dinainte de pandemie, ca urmare a întârzierilor substanţiale în diagnosticarea şi tratamentul cancerului. Această schimbare a stadiilor de cancer va continua să supună la stres sistemele europene de cancer în anii următori.

Aceste probleme vor compromite în cele din urmă supravieţuirea şi vor contribui la o calitate inferioară a vieţii pentru mulţi pacienţi europeni cu cancer", au menţionat specialiştii.

Raportul a analizat datele şi a constatat că medicii au consultat cu 1,5 milioane de pacienţi cu cancer mai puţin în primul an al pandemiei, iar unul din doi pacienţi cu cancer nu a fost operat sau nu a primit chimioterapie în timp util. Aproximativ 100 de milioane de examinări au fost ratate şi se estimează că până la un milion de cetăţeni europeni ar putea suferi de un cancer nediagnosticat ca urmare a întârzierilor.

"Estimăm că aproximativ un milion de diagnostice de cancer au fost ratate în întreaga Europa în timpul pandemiei Covid-19. Ne aflăm într-o cursă contra cronometru pentru a găsi aceste cazuri de cancer lipsă. În plus, am văzut un efect de diminuare a cercetărilor în domeniul cancerului, cu laboratoare închise şi studii clinice întârziate sau anulate în primul val pandemic. Suntem îngrijoraţi de faptul că Europa se îndreaptă spre o epidemie de cancer în următorul deceniu, dacă nu se acordă urgent prioritate sistemelor de sănătate şi cercetării în domeniul cancerului", a declarat profesorul Mark Lawler, de la Universitatea Queen's din Belfast, preşedintele Comisiei şi autorul principal al raportului.

Invazia rusă în Ucraina reprezintă o altă provocare uriaşă pentru cercetarea în domeniul cancerului în Europa, se arată în raport. Rusia şi Ucraina sunt doi dintre cei mai mari contribuitori în cercetarea clinică a cancerului din lume. De asemenea, comisia consideră că Brexitul va avea un impact negativ asupra cercetării europene în domeniul cancerului.

"Pe fundalul pandemiei Covid-19, al Brexitului şi al invaziei ruse în Ucraina, este mai important ca niciodată ca Europa să dezvolte un peisaj rezilient de cercetare a cancerului pentru a juca un rol transformator în îmbunătăţirea prevenirii, diagnosticării, tratamentului şi calităţii vieţii pentru pacienţii actuali şi viitori şi pentru cei care trăiesc dincolo de cancer", a declarat Lawler.

Raportul susţine, de asemenea, că eforturile de prevenire a cancerului şi cercetarea, în special, nu au beneficiat de finanţarea pe care o merită. Un accent mai mare pe prevenirea cancerului ar reduce numărul persoanelor care dezvoltă cancer şi, prin urmare, ar permite ca mai multe resurse să fie disponibile pentru cei care au nevoie de tratament, se arată în raport.

"Se estimează că 40% dintre cazurile de cancer din Europa ar putea fi prevenite dacă strategiile de prevenire primară ar utiliza mai bine cunoştinţele noastre actuale privind factorii de risc pentru cancer", a declarat Anna Schmütz, de la Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură