Eurogrupul a decis încheierea asistenţei financiare pentru Spania (revista presei spaniole)
Eurogrupul a decis încheierea programului de asistenţă financiară pentru Spania, procuratura manevrează astfel încât Infanta Cristina să nu fie inculpată, iar derogarea doctrinei Parot la CEDO a impus eliberarea a 13 terorişti şi doi violatori în serie, scriu vineri cele mai importante cotidiene spaniole.
Intervenţia financiară a Spaniei ajunge la final, după ce Eurogrupul a decis încheierea programului pentru recapitalizarea sectorului bancar, scrie cotidianul El Pais. Acesta calculează că, din cele 41,3 miliarde de euro folosite din creditul european, statul va pierde în cele din urmă 70%.
La revedere, intervenţie financiară, bine ai venit, credit - titrează cotidianul economic Cinco Dias, după vestea venită de la Eurogrup. Guvernul are încredere că încheierea programului de asistenţă financiară va constitui primul pas spre apariţia unor noi linii de creditare, precizează sursa citată.
Europa de împotmoleşte, arată cotidianul catalan El Periodico, întrucât PIB-ul statelor zonei euro a crescut cu numai 0,1% în al treilea trimestru al anului, tocmai din cauza slăbiciunii Franţei şi Germaniei. Pe de altă parte, atrage atenţia şi acest cotidian, Eurogrupul a pus capăt planului de salvare financiară pentru sistemul bancar spaniol, început în iulie 2012.
Cotidianul El Mundo este cel care anunţă o manevră a procuraturii pentru ca Infanta Cristina să nu fie inculpată. Fără să aştepte raportul fiscului, procurorul anticorupţie Pedro Horrach a predat un raport în care cere ca fiica cea mică a regilor să nu fie inculpată pentru spălare de capitaluri şi delicte fiscale, negând totodată că ar încerca să o apere. Pe de altă parte, cotidianul spaniol citat mai scrie şi că 13 foşti terorişti au fost eliberaţi, printre care şi un membru istoric al ETA, 'Kubati', huiduit şi insultat la ieşirea din închisoare.
'Dacă nu restructurăm compania aeriană Iberia, aeroportul Barajas ar putea fi distrus', a declarat pentru cotidianul ABC consilierul delegat al liniilor aeriene spaniole, Luis Gallego. El a precizat că nivelul de productivitate nu este unul bun, iar compania nu este o organizaţie neguvernamentală, ci una în care se câştigă bani, iar investitorii cer rentabilitate. În plus, şi acest cotidian spaniol consemnează faptul că doi violatori, doi ucigaşi în serie, 13 terorişti şi doi foşti poliţişti condamnaţi pentru crimă au fost eliberaţi, ca urmare a derogării doctrinei Parot.
Cotidianul La Razon semnalează, pe fondul acestui nou val de eliberări, că violatorii care tocmai au fost eliberaţi ca urmare a derogării doctrinei Parot vor cere indemnizaţii imense pentru presupusul timp petrecut în plus în închisoare. Cotidianul spaniol consideră că societatea trebuie să fie alertată, întrucât au fost eliberaţi doi dintre agresorii sexuali cei mai periculoşi. Pe de altă parte, La Razon calculează că, în total, cei 13 terorişti eliberaţi au ispăşit 328 din cei 5.557 de ani de închisoare la care au fost condamnaţi pentru moartea a peste 60 de oameni.
Guvernul regional din Catalonia va primi de la stat 1,7 miliarde de euro, după ce guvernul central a deblocat această sumă din cadrul fondului special elaborat pentru finanţarea comunităţilor autonome spaniole, notează vineri cotidianul La Vanguardia. Banii vor ajunge anul acesta şi în 2014, astfel încât vor putea fi plătite datoriile către furnizorii guvernului regional catalan, precizează sursa menţionată.