Eurodeputatul austriac Hans-Peter Martin doreşte rapoarte privind contactele colegilor săi cu lobbyiştii (Kommersant)
alte articole
La Bruxelles ia amploare un scandal care ar putea avea drept urmare înăsprirea regulilor în ceea ce priveşte cooperarea dintre deputaţi ai Parlamentului European cu companii şi organizaţii neguvernamentale. Acest lucru a fost cerut de eurodeputatul austriac Hans-Peter Martin, care şi-a dat publicităţii agenda de invitaţii ce i-au fost făcute din partea diverşilor lobbyişti pentru tot felul de acţiuni, invitaţii care i-ar fi adus, dacă le-ar fi acceptat, onorarii în valoare de 65.000 de euro, notează miercuri cotidianul rus Kommersant.
Hans-Peter Martin, fost jurnalist al cotidianului Der Spiegel, a început să noteze şi să sistematizeze propunerile care îi erau făcute după ce, în urmă cu doi ani, a fost acuzat că a cheltuit peste 1 milion de euro pentru pregătirea campaniei electorale. Politicianul însuşi afirmă că acuzaţiile au fost fabricate de oponenţii lui, nemulţumiţi de lupta sa activă împotriva corupţiei din Austria şi din Parlamentul European. Acum, Martin cere ca şi alţi deputaţi să-şi raporteze contactele cu organizaţiile de lobby şi comerciale.
Pe site-ul său, eurodeputatul a publicat copiile a aproape 1.500 de invitaţii, primite de el în ultimii doi ani. De cele mai multe ori este vorba despre dejunuri de lucru, despre dineuri urmate de concerte şi programe distractive. Există de asemenea invitaţii pentru călătorii peste hotare şi pentru testare de servicii. Costul total al unor asemenea 'cadouri', pe care deputatul a refuzat în mod regulat să le accepte, este evaluat de Hans-Peter Martin la 65.000 de euro. Eurodeputatul austriac a explicat că toţi cei care i-au făcut aceste invitaţii făceau lobby pentru anumite interese. În 334 de cazuri acest lucru i-a fost spus direct: invitaţiile erau însoţite de 'propuneri detaliate privind amendamentele necesare sau solicitări privind votul'.
Hans-Peter Martin atenţionează că dacă asemenea recompense materiale sunt oferite de companii şi de grupuri de lobby unui membru obişnuit al Parlamentului European cum este el, atunci asupra europarlamentarilor mai influenţi presiunile exercitate ar putea fi şi mai puternice. 'Trebuie să-i obligăm pe deputaţi să publice operativ informaţiile despre contactele cu lobbyiştii şi să li se interzică acceptarea de cadouri cu valoare de peste 10 euro', a propus Martin.
Cu aceste critici formulate de austriac nu sunt de acord toţi deputaţii europeni. 'Cred că Martin a exagerat foarte tare propria importanţă în cadrul Parlamentului European', opinează eurodeputatul leton Aleksandr Mirski. 'Un singur deputat nu are posibilitatea de a influenţa o decizie. Dacă vezi în toate invitaţiile la conferinţe, la mese rotunde şi dineuri drept o încercare de mituire, cred că este cazul 'să te cauţi la medic'', a declarat Mirski pentru Kommersant.
În acelaşi timp, potrivit experţilor, în promovarea intereselor diverselor grupuri şi companii ar putea fi angrenate, doar la Bruxelles, circa 15.000 de persoane. Acest lucru este făcut atât în mod oficial, de companii care oferă servicii de lobby, cât şi în cadrul unor structuri informale - de exemplu, asociaţii naţionale sau cluburi de absolvenţi.
'Rolul lobbyiştilor în UE este mare şi în mod sigur în Parlamentul European există deputaţi care acceptă cu mult mai multe propuneri. Totodată, spre deosebire de SUA, în Europa nu există un control ferm asupra transparenţei şi eticii de lobby', explică Olivier Hoedeman, expertul al 'Alianţei pentru reglementarea transparenţei şi eticii de lobby' (ALTER-EU), cu sediul la Bruxelles. 'Unele reguli privind etica de colaborare dintre eurodeputaţi şi lobbyşti au fost puse de acord după marele scandal de corupţie din martie 2011 (scandal în care a fost implicat şi eurodeputatul român Adrian Severin - n.r.), însă acest lucru nu este suficient. În practică, este greu să înţelegi care este limita dintre lobbyism şi corupţie'.
În opinia lui Hoedeman, cel mai important este ca organizaţiile neguvernamentale şi companiile să se identifice ca lobbyişti, iar eurodeputaţii - să raporteze acţiunile şi vizitele mediate de acestea.