Evacuările şi averea familiei Pujol, pe primele pagini ale cotidienelor spaniole

Procesele de evacuare din casele ipotecate ale căror credite nu au mai putut fi plătite apar miercuri pe primele pagini ale celor mai importante cotidiene spaniole, cu noi cifre şi măsuri.
Fostul şef al executivului regional catalan, Jordi Pujol. (David Ramos / Getty Images)
Epoch Times România
10.04.2013

Procesele de evacuare din casele ipotecate ale căror credite nu au mai putut fi plătite apar miercuri pe primele pagini ale celor mai importante cotidiene spaniole, cu noi cifre şi măsuri. În plus, presa centrală informează şi asupra averii familiei fostului şef al executivului regional catalan, Jordi Pujol, al cărui fiu ar fi dispus de 32 de milioane de euro în străinătate.

Andaluzia va lua temporar locuinţe din proprietatea băncilor, pentru a frâna evacuările, anunţă cotidianul El Pais. În plus, entităţile financiare care nu scot spre închiriere locuinţele goale vor primi amenzi şi sancţiuni, în condiţiile în care, în regiunea spaniolă există între 700.000 şi un milion de case nelocuite, mai scrie publicaţia citată.

99% dintre procesele de evacuare au început pe durata mandatului socialist la conducerea Spaniei, informează cotidianul La Razon. Potrivit unui raport al Băncii Spaniei, în 2012, de când guvernează Partidul Popular, au început numai 1% dintre procesele de evacuare. Publicaţia citată aduce aceste informaţii pe fondul deciziei luate în Andaluzia, pe care o consemnează: guvernul regional va expropria băncile şi le va da amenzi dacă nu închiriază apartamentele goale, scrie La Razon.

Cotidianul El Mundo constată că justiţia se ia în sfârşit de imperiul exterior al familiei Pujol, iar unul dintre editorialişti scrie că aceasta a trecut prin nişte momente dificile, după ce instanţa a dezvăluit că Jordi Pujol Ferrusola a trimis 32 de milioane de euro în conturi din 13 ţări, iar o altă instanţă a decis totodată clasarea plângerii depuse de fostul lider regional împotriva cotidianului spaniol.

Fiul lui Jordi Pujol a făcut operaţiuni cu 32 de milioane de euro în străinătate, relatează şi cotidianul El Periodico de Catalunya, care notează de asemenea că instanţa cercetează 118 operaţiuni realizate cu trei bănci în 13 ţări. Fiul cel mare al fostului şef al guvernului regional nu a beneficiat însă de amnistia fiscală, potrivit autorităţilor, mai scrie publicaţia menţionată.

Fiul fostului şef al guvernului regional catalan a mutat aceste sume prin paradisuri fiscale în ultimii opt ani, dezvăluie cotidianul ABC. În plus, acesta arată că circa financiară a confirmat că nici acesta, nici companiile lui nu s-au folosit de măsurile de amnistie fiscală.

Pe de altă parte, cotidianul spaniol citat consideră că pasivitatea cancelarului german Angela Merkel afectează Spania, întrucât se îmbunătăţeşte situaţia exporturilor, însă şomajul şi datoria externă 'pedepsesc' în continuare economia spaniolă, iar liderii europeni nu avansează pe calea uniunii bancare cerute de premierul spaniol, Mariano Rajoy.

Rajoy primeşte cu rezerve reforma constituţională propusă de principalul partid din opoziţie - PSOE. Cotidianul La Vanguardia scrie că, pe fondul celor mai recente discuţii pe această temă, şeful executivului spaniol nu exclude orice discuţie, însă consideră că în aceste momente nu există nici consens cu privire la reformă şi nici un scop bine definit. Liderul PSOE, Alfredo Perez Rubalcaba, este de părere că singura soluţie este 'îmbunătăţirea formulei de convieţuire' între Catalonia şi Spania, însă Rajoy susţine că nu este momentul, şi nici nu există înţelegere în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor