Eurobarometru: Românii nu cred că ieşirea ţării din criză ar trebui gestionată nici de UE, nici de FMI

Marea majoritatea românilor nu au încredere nici în Guvern şi nici în Parlament. Potrivit ultimului sondaj Eurobarometru, realizat în luna mai şi dat publicităţii marţi, 69% din români nu au încredere în Guvern, iar 75% dintre nici în Parlament.
. (The Epoch Times)
Epoch Times România
24.07.2013

Marea majoritatea românilor nu au încredere nici în Guvern şi nici în Parlament. Potrivit ultimului sondaj Eurobarometru, realizat în luna mai şi dat publicităţii marţi, 69% din români nu au încredere în Guvern, iar 75% dintre nici în Parlament.

Comparativ, la nivelul UE, 71% din europeni au declarat că nu au încredere în guvernele din ţările lor şi 66% nu au încredere în parlamentele naţionale.

Românii au mai multă încredere în Uniunea Europeană decât restul cetăţenilor UE. 45% dintre români au declarat că au încredere în UE, faţă de 31%, nivelul mediu de încredere al cetăţenilor statelor membre UE. Circa 60% dintre cetăţenii europeni şi-au exprimat deschis neîncrederea în organismul de la Bruxelles.

În ceea ce priveşte însă stabilirea politicii naţionale de ieşire din criză, valorile se inversează 47% din români consideră că Guvernul este instituţia care trebuie să ia măsurile de reducere a efectelor crizei economice şi financiare, şi doar 23% dintre români cred că aceste măsuri ar trebui luate în UE. În Uniunea Europeană în schimb, doar 21% dintre cetăţenii UE se aşteaptă ca guvernele lor să îi scoată din criză, iar 22% aşteaptă măsuri de la UE.

Mai mult, doar 6% din români cred că măsurile de ieşire din criză trebuie luate de FMI, faţă de 13% media în plan european, şi numai 4% din români aşteaptă luarea măsurilor respective de către liderii G20, în timp ce 13% din europeni consideră că acesta este cadrul adecvat pentru a decide în acest sens.

8% dintre cetăţenii europeni consideră că măsurile pentru rezolvarea crizei trebuie luate în SUA, în timp ce 6% din români au şi ei aceleaşi aşteptări de la administraţia americană.

În ceea ce priveşte situaţia economică a României, doar 8% din români consideră că situaţia economiei naţionale este una bună, în timp ce 26% dintr cetăţenii UE se declară mulţumiţi de situaţia economiei din propriile lor ţări.

Nici speranţa într-un viitor mai bun nu îi dă afară din casă pe români. 31% din români se aşteaptă ca situaţia economiei naţionale în următorul an să se înrăutăţească (faţă de 34% în plan european), 44% cred că va rămâne la fel (44% şi media UE), iar numai 19% cred că se va îmbunătăţi (18% media UE).

Referitor la evoluţia în următorul an a economiei UE în ansamblu, 27% din români se aşteaptă ca aceasta să se îmbunătăţească (numai 18% media UE), 37% cred că va rămâne la fel (41% media UE), iar 18% se aşteaptă să se înrăutăţească (faţă de 32% media UE).

Românii sunt mult mai puţin optimişti faţă de media europeană în ceea ce priveşte propria lor situaţie financiară şi a locului de muncă. 58% din români declară că au o situaţie financiară proprie negativă faţă de 35% media UE şi doar 39% dintre români afirma că au o situaţie pozitivă, faţă de 63% media europeană.

Doar 29% din români apreciază situaţia de la locul lor de muncă ca fiind pozitivă, raportat la 53% media UE, iar 44% o apreciază ca fiind negativă (faţă de 30% media europeană).

Spre deosebire de europeni, românii sunt mai speriaţi de creşterea preţurilor şi de inflaţie decât de şomaj. Nu şomajul îi sperie cel mai tare pe români, ci creşterea preţurilor 33% din români consideră şomajul o problemă importantă, faţă de 51% media în UE, 44% au indicat criza economică principala lor sursă de îngrijorare, faţă de 33% media UE şi 35% dintre români reclamă creşterea preţurilor ca stress principal, faţă de 20% media UE.

Românii sunt mai îngrijoraţi decât europenii în ceea ce priveşte situaţia sistemului sanitar şi a celorlalte forme de protecţie socială, 21% dintre români s-au declarat îngrijoraţi de aceste aspecte, faţă de 11% media în rândul celorlalţi cetăţeni UE.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.083 de persoane din România, în perioada 11-21 mai, eşantionul din restul ţărilor UE fiind de 26.605 persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor