Traian Băsescu: Noul acord cu FMI trebuie să prevadă crearea condiţiilor de acces în zona Euro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri la Cotroceni, la începutul întrevederii cu delegaţia FMI, CE şi BM, că noul acord cu organismele internaţionale trebuie să prevadă şi crearea condiţiilor privind accesul României în zona Euro, în special în ceea ce priveşte creşterea competitivităţii.
Întrevedere cu delegaţia FMI, CE şi BM, la Palatul Cotroceni. În imagine, Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)
Epoch Times România
20.07.2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri la Cotroceni, la începutul întrevederii cu delegaţia FMI, CE şi BM, că noul acord cu organismele internaţionale trebuie să prevadă şi crearea condiţiilor privind accesul României în zona Euro, în special în ceea ce priveşte creşterea competitivităţii.

"Cred că trebuie să ne propunem ca acest nou acord să ne creeze condiţii de acces în eurozonă. Şi aici vreau să fiu foarte clar. Cele cinci criterii de la Maastricht nu sunt foarte departe de noi, trei sunt îndeplinite, celelalte două sunt relativ aproape, marea noastră problema este legată de competitivitatea sectorului de stat", a declarat Traian Băsescu.

"Nu am nicio îndoială că la finalul acestui nou acord faţa României va fi schimbată din punctul de vedere al competitivităţii", a continuat preşedintele.

Şeful statului are convingerea că, deşi "România este reechilibrată macroeconomic ca urmare a măsurilor din 2010, aceste echilibre încă sunt fragile. De aceea cred că unul dintre principale obiective ale noului acord trebuie să fie continuarea consolidării macroeconomice. Fără acest element nu putem previziona o creştere durabilă şi continuă fără sincope".

Preşedintele a afirmat că o prioritate a noului acord trebuie să fie reformele structurale, cum ar fi reforma sănătăţii, legea salarizării în sectorul public şi continuarea restructurării companiilor de stat.

Reprezentantul FMI, Andrea Schaechter a declarat că "ceea ce s-a început în ultimul program a urmărit să reducă dezechilibrele macroeconomice şi s-a înregistrat un succes în acest domeniu. Un obiectiv important acum este să menţinem aceste câştiguri care au fost înregistrate în trecut. Aceasta presupune continuarea îmbunătăţirii şi întăririi instituţiilor din zona fiscală, zona finanţelor publice".

"O altă prioritate crucială pentru România este cum să creeze şi să menţină creşterea, care vine la un loc cu crearea de locuri de muncă, şi să pună România pe traiectoria convergenţei ca membru al Uniunii Europene. Care este pachetul corect de măsuri, de politici care poate fi folosit pentru a atinge aceste obiective comune? Asta suntem aici să discutăm", a continuat reprezentantul FMI.

Reprezentantul Comisiei Europene, Istvan Szekely, i-a transmis mulţumiri lui Traian Băsescu pentru rolul jucat în realizarea celor două acorduri anterioare şi a precizat că este de acord cu acesta în ceea ce priveşte obiectivele centrale.

"Dar prin jucarea de mine a unui rol important în primul program am plătit un preţ politic foarte mare", a concluzionat Traian Băsescu, care a adăugat că va sprijini organismele internaţionale până la finalul mandatului său în 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor