Eugen Tomac, după ce Germania a anunţat că introduce controale la frontieră: România nu mai intră în Schengen anul viitor
Guvernul Germaniei a anunţat că intenţionează să impună controale mai stricte la toate frontierele terestre ale ţării, în ceea ce a numit o încercare de a aborda migraţia ilegală şi de a proteja publicul de ameninţări precum extremismul islamist, a transmis Reuters.
Controalele în ceea ce este în mod normal o zonă largă de liberă circulaţie - zona europeană Schengen - vor începe pe 16 septembrie şi vor dura iniţial şase luni, a declarat luni ministrul de Interne, Nancy Faeser.
Guvernul a conceput, de asemenea, un sistem care permite autorităţilor să respingă mai mulţi migranţi direct la frontierele germane, a declarat Faeser, fără a adăuga detalii cu privire la această măsură controversată şi plină de probleme juridice.
Restricţiile fac parte dintr-o serie de măsuri pe care Germania le-a luat pentru a-şi înăspri poziţia faţă de migraţia ilegală în ultimii ani, în urma unei creşteri bruşte a numărului de sosiri, în special a persoanelor care fug de războaiele şi sărăcia din Orientul Mijlociu.
O abordare similară ar dori să adopte inclusiv Ţările de Jos, potrivit unui politician de extremă dreaptă, care este de părere că demersul Germaniei este lăudabil, iar Olanda ar trebui să facă acelaşi lucru.
În acest context, eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, a comentat decizia Germaniei de a introduce controale la frontieră.
Într-o intervenţie telefonică la postul B1 TV, Tomac a spus că, date fiind aceste împrejurări, până „şi cele mai înfierbântate minţi de la Bucureşti trebuie să înţeleagă că povestea asta, că vom întra [în Spaţiul Schengen – n.n.] în două etape în acest an, s-a spulberat”.
„Prin acest anunţ, de fapt Germania spune foarte clar că spaţiul Schengen nu se mai extinde. Deci şi cele mai înfierbântate minţi de la Bucureşti trebuie să înţeleagă că povestea asta, că vom întra în două etape în acest an, s-a spulberat. România nu mai intră în următorul an în spaţiul Schengen”, a declarat eurodeputatul.
Liderul PMP a adăugat că acest mecanism de control provizoriu al frontierei Germaniei poate fi implementat doar pentru şase luni.
„Atât îţi permite acordul Schengen să închizi temporar frontierele din raţiuni pe care le explici Comisiei şi Consiliului. Pe termen mediu şi pe termen lung, eu cred că acest mesaj transmis de Germania este doar un mesaj politic, pentru că economia Germaniei nu îşi permite să închidă frontierele în interiorul UE. Şi să vă spun de ce: pentru că anual sunt peste 57 de milioane de transporturi de mărfuri în interiorul Uniunii Europene. Germania este cea mai puternică economie a Uniunii Europene, deci ar fi prima afectată de introducerea controalelor riguroase la frontiere, şi, evident, economia ei”, a mai spus Eugen Tomac.
El consideră că demersul Germaniei este mai mult „un semnal politic, cu miză internă, dar asta nu înseamnă că la trecerea frontierei cu Germania nu vor fi instalate patrule de poliţie”.
“Eu merg în Germania în fiecare lună şi am observat că apar asemenea puncte de control destul de frecvent, nu permanente, dar ele sunt ca nişte patrule care sunt instalate la punctele de frontieră şi, evident, ele opresc – aşa cum prevede acordul Schengen - oricând pe oricine doresc şi care intră pe teritoriul Germaniei”, a mai spus eurodeputatul.