"Eugen Doga" şi "Zi de târg", premiate la un festival internaţional din România

(photos.com)

Filmul documentar/enciclopedic „Eugen Doga”, realizat în februarie-mai 2013 de Studioul „Flacăra Film” şi de scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu, a obţinut premiul I la Festivalul Internaţional „HERCULES.ro”, care s-a desfăşurat recent la Băile Herculane, în România.

La acelaşi festival, filmul "Zi de târg", realizat de Sergiu Ciorescu şi Studioul „CIOfilm” din Chişinău, a câştigat un alt premiu important – Premiul pentru Excelenţă.

La eveniment au participat reprezentanţi din cinci ţări - România, Austria, Germania, Belgia şi R. Moldova, care au prezentat 34 de filme.

Producţia „Zi de târg”, în care rolurile centrale sunt interpretate de părinţii regizorului Sergiu Ciorescu, din oraşul Drochia, constituie lucrarea de masterat a tânărului cineast, apreciată de profesorii său de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău cu cel mai bun calificativ - excelent.

Regizorul şi operatorul de imagine Sergiu Ciorescu este membru al Uniunii Cineaştilor şi discipol al cunoscutului cineast Vlad Druck. La acelaşi festival, el a fost ales membru al Comitetului de Conducere al Asociaţiei Cinecluburilor din România.

Din echipa Republicii Moldova au mai făcut parte scriitoarea Larisa Verdeş şi regizorul de la postul TV Moldova 1 Tudor Guţu, care a fost membru al juriului.

Pelicula „Eugen Doga”, realizată sub genericul „100 de români celebri născuţi în Moldova” şi dedicată celui mai cunoscut şi apreciat compozitor român în viaţă, Eugen Doga, originar din regiunea transnistreană, a obţinut trofeul „Hercules” – simbol al oraşului Băile Herculane. Premiul a fost oferit de gazda evenimentului – Compania „Sind Tour Trading”, prin directorul sucursalei Băile Herculane, Silviu Breazu.

La cererea MOLDPRES, scriitoarea Luminiţa Dumbrăveanu a declarat că aceasta a fost prima participare a Studioului „Flacăra Film” la un festival internaţional. „În curând, site-ul nostru oficial www.flacăratv.md va găzdui şi alte producţii din serialul '100 români celebri născuţi în Moldova', proiect realizat în premieră în spaţiul românesc. Este vorba de filmele: 'Dimitrie Cantemir', 'Antioh Cantemir', 'Nicolae Milescu Spătaru', 'Petru Movilă', precum şi 'Ştefan cel Mare şi Sfânt' şi 'Mihai Eminescu', la care lucrăm”, a precizat Luminiţa Dumbrăveanu.

Studioul „Flacăra Film” (titulatură inspirată de celebrul Cenaclu „Flacăra”) a fost fondat de Luminiţa Dumbrăveanu în 2012 şi are drept scop promovarea personalităţilor celebre pe care le-a dat Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe